Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Břeclav
Správní obvod:Mikulov
GPS souřadnice:48.805283N, 16.637688E
Nadmořská výška:242 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1249 (775 let)
Katastrální výměra:4 534 ha
Počet obyvatel:7 207
PSČ:692 01
Adresa URL:www.mikulov.cz

Památky a zajímavosti Mikulov

Město si dlouhá léta zachovalo svou pozdně středověkou podobu, jeho jádro bylo proto v roce 1952 prohlášeno za městskou památkovou rezervaci. Výjimečná atmosféra tohoto starobylého vinařského města, kde jako by se zastavil běh času, sem každoročně přiláká mnoho turistů.


Jednou z výrazných dominant jižní Moravy je mikulovský zámek, stojící na Zámeckém vrchu v malebné krajině pod Pavlovskými vrchy při staré obchodní cestě. Na Zámeckém vrchu byl vybudován počátkem 13. století hrad, i když nelze vyloučit, že místo mohlo být opevněno již dříve. Je sice poprvé doložen už ve středověkém falzu hlásícímu se k r. 1218, ale jeho existenci potvrzují zprávy až z r. 1249. Tehdy byl v zeměpanském držení a hrál úlohu správného centra kraje místo dřívějších Děviček. V r. 1249 daroval tehdejší moravský markrabě a pozdější český král Přemysl Otakar II. hrad spolu s Mikulovem Jindřichu z Lichtenštejna, v jehož rodě zůstaly až do r. 1560.

Jindřich z Lichtenštejna začal přebudovávat dosavadní hrad na dnešním Zámeckém vrchu ve stavbu odpovídající jeho moci.

Dnes spravuje zámek Regionální muzeum, které zde má své expozice; slouží i družstvu Jednota jako kanceláře. V budově na nádvoří je depozitář okresního archívu a vedle něho je přístupná zbylá část ditrichštejnské knihovny, kde jsou umístěny i knihovny ze zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou a Moravských Budějovicích.


Kostel sv. Václava stojí na místě původního nejstaršího románského kostela, jehož existence je předpokládána již na konci 12. století. Dnešní stavba pochází v jádře z počátku 15. století. Jeho vnější podoba je výsledkem přestaveb v 16. století a před polovinou 17. století. Kostel je spojen krytým mostem se zámkem. Pod kostelem je umístěna kostnice v Lobkovické kryptě.

Barokní kostel sv. Jana Křtitele, patřící k areálu piaristického gymnázia založeného Františkem z Dietrichsteina v roce 1631. Kostel byl vysvěcen v roce 1679. Nejvzácnějším uměleckým dílem je jeho vnitřní výmalba od Franze Antona Maulbertsche, největší osobnosti vídeňské malby 18. století.

Kostel sv. Mikuláše vystavěný v novogotickém slohu sloužil do roku 1945 německým evangelíkům. Po jejich odchodu kostel chátral a až v roce 1997 jej odkoupila pravoslavná církev, která jej přeměnila na funkční pravoslavný kostel. Po přeměně chrámu na pravoslavný restauroval původní výmalbu malíř Nikos Armutidis, který některé malby realizoval zcela znovu.

Dietrichsteinská hrobka – Kostel sv. Anny s napodobeninou Svaté chýše z italského Loreta vyrostl v průběhu let 1623-1656 v dolní části mikulovského náměstí. Na jihozápadní straně kostela byla vystavěna pohřební kaple Dietrichsteinů, počátkem 18. století získal dvouvěžové průčelí podle návrhu J. B. Fischera z Erlachu. V polovině 19. století byla přestavěna na hrobku rodiny Dietrichsteinů.

Kozí hrádek patří k jedné ze tří skalnatých dominant města Mikulova.

Jeskyně Na Turoldu je největší a nejvýznamnější jeskyně Pavlovských vrchů. Délka všech chodeb, síní a dómů přesahuje 1 km. Jeskyně je zvláštní svojí tzv. „turoldskou" výzdobou a je významným zimovištěm netopýrů.


Kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku, původně nazývaném Tanzberg, tvoří nepřehlédnutelnou dominantu Mikulova. Jako mnoho dalších staveb, byl kostel vybudován péčí Františka z Dietrichsteina poté, co roku 1622 zažil Mikulov rozsáhlou morovou epidemii. Nový kostel, zasvěcený patronu proti morovým nákazám sv. Šebestiánovi, tvořil vrchol symbolické posvátné pouti s křížovou cestou.

Křížová cesta na Svatý kopeček v Mikulově patří mezi první poutní místa na jihu Moravy a je jednou z nejstarších křížových cest v českých zemích. Celá křížová cesta zahrnuje celkem 17 objektů: 14 kapliček křížové cesty, kapli sv. Šebestiána, zvonici a kapli Božího hrobu.


Židovské památky

Část Mikulova v těsném sousedství zámeckého vrchu, od poloviny 15. století obydlená židovským obyvatelstvem, se postupně vyvinula v rozsáhlé židovské ghetto. I přes rozsáhlé demolice v minulých dobách se zachovala řada domů původních židovských obyvatel, pocházejících již z poloviny 16. století, které se nachází v ulice Husova, Alfonse Muchy a Brněnská.

Dochovala se zde jediná synagoga tzv. polského typu na Moravě, jež pochází v jádře z poloviny 16. století. Její podobu nejvíce pozměnila zásadní přestavba v barokním slohu po požáru roku 1719. V současné době je zde Regionálním muzeem instalována expozice o mikulovské židovské obci a její historii.

Rozsáhlý mikulovský židovský hřbitov s více jak 4 000 náhrobky patří k nejvýznamnějším památkám tohoto druhu u nás. K prvním pohřbům zde po vzniku místní židovské obce došlo již někdy kolem poloviny 15. století. Nejstarší dochovaný náhrobek pochází z roku 1605. Nejcennější a zároveň nejnavštěvovanější částí je rabínský vršek s náhrobky mikulovských a moravských zemských rabínů.

Židovskou čtvrtí vede naučná stezka, která obsahuje z celkem 14 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve – rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Tipy na výlet v obci Mikulov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Mikulov

Počasí meteostanice Mikulov

Vzdálenost meteostanice od obce Mikulov: 1 km

Poslední data: 28.3.2024 12:00

Umístění: 185 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mikulov

Teplota
14,4
°C
Zdánlivá teplota
11,5
°C
Rosný bod
5,6
°C
Vlhkost
55,5
%
Denní srážky
1,5
mm/den
Osvit
56,7
W/m2
Atmosférický tlak
994,0
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
2,4
m/s
Nárazový vítr
6,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mikulov

Dnes
7/17
°C
Zítra
5/19
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Mikulov se také nachází

Bavory

Bavory

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 428

/
Březí

Březí

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 1 749

/
Bulhary

Bulhary

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 729

/
Dobré Pole

Dobré Pole

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 455

/
Dolní Dunajovice

Dolní Dunajovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 682

/
Dolní Věstonice

Dolní Věstonice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 312

/
Hlohovec

Hlohovec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 1 278

/
Horní Věstonice

Horní Věstonice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 513

/
Klentnice

Klentnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 494

/
Milovice

Milovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 485

/
Nové Mlýny

Nové Mlýny

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Pavlov

Pavlov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 582

/
Perná

Perná

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 794

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 846

/
Úvaly

Úvaly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)


Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Vodní nádrž Nové Mlýny

Vodní nádrž Nové Mlýny je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Mikulov?

Vodní dílo Nové Mlýny je kaskáda tří přehradních nádrží na řece Dyji pod Pavlovskými vrchy na jihu Moravy, se dělí na tři části: dolní nádrž (Novomlýnská), střední nádrž (Věstonická) a horní nádrž (Mušovská).

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Je naším největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích a je to mimořádně členitý systém chodeb, síní a dómů o sedmi patrech.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Rozhledna Dalibor

Rozhledna Dalibor je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Mikulov?

Dalibor je zděná rozhledna na vrchu Kalvárie (262 m n. m.) nad vinařstvím U Kapličky, jihozápadně od obce Zaječí. Volně přístupná rozhledna měří 11 m a nechalo ji zde postavit na své náklady vedení nedalekého vinařství.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Mikulov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Mikulov v jednotlivých krajích: Ústecký: 1x, Jihomoravský: 1x.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Brno

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Brno s 374 627 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 43 km?

Brno, krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky. Statutární město Brno je rozděleno do 29 městských částí:

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Svatý kopeček u Mikulova není pouze známé poutní místo, ale především chráněná přírodní lokalita, kde se nalézá množství zákonem chráněných druhů rostlin.

V první polovině 19. století sídlila v Mikulově největší židovská obec na Moravě, druhá byla v Prostějově.

Hrad a zámek Dolní Kounice

Hrad a zámek Dolní Kounice je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Mikulov?

Klášterní hrad kastelového typu, přebudovaný na zámek, tvoří společně s klášterem naprosto ojedinělý soubor památek a výraznou dominantu Dolní Kounice, vysoko nad údolím řeky Jihlavy.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Mikulov snížil o 211?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aqualand Moravia Pasohlávky

Aqualand Moravia Pasohlávky je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Mikulov?

Aqualand Moravia je nejmodernější aquapark s největším počtem zastřešených atrakcí v ČR a leží pouhých 20 minut jízdy od Brna, na břehu Novomlýnských nádrží.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejsmutnější den v historii města Mikulova je 22. duben 1945, kdy mikulovský zámek vyhořel téměř do základů.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Reklama