Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihočeský
Okres:Strakonice
Správní obvod:Strakonice
GPS souřadnice:49.260404N, 13.910309E
Nadmořská výška:393 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1235 (789 let)
Katastrální výměra:3 467 ha
Počet obyvatel:21 520
PSČ:386 21
Adresa URL:www.strakonice.eu

Současnost obce Strakonice

Město Strakonice je největší město oblasti a poskytuje veškeré občanské a kulturní zázemí. Sídlí zde státní úřady a instituce, pošta, banky a pojišťovny. Děti zde mají možnost navštěvovat několik mateřských a základních škol. Ze středních škol můžeme jmenovat - Gymnázium, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola a Euroškola Strakonice střední odborná škola. Děti ve městě navštěvují různé zájmové školy, sdružení a spolky. Ve Strakonicích je také nemocnice a poliklinika. Je zde také domov důchodců a pečovatelská služba.

Město žije bohatým kulturním životem. Rozmanitá architektura a množství kulturních akcí přiláká každoročně množství turistů. Ke kulturnímu vyžití občanů slouží hudební, filmový, divadelní klub a galerie Kulturní prostor Mravenčí skála, dům kultury Městské kulturní středisko Strakonice, Šmidingerova knihovna Strakonice, kino u Mravenčí skály, kino Oko, letní kino, Galerie Spektrum, Zámecká galerie MSP Strakonice, Muzeum středního Pootaví Strakonice, Dům dětí a mládeže, Mateřské centrum Beruška Strakonice a další. Jsou zde také galerie - Galerie Spektrum, Zámecká galerie MSP Strakonice.

Město je známé Mezinárodním dudáckým festivalem. První ročník se uskutečnil v roce 1967 u příležitosti 600. výročí založení města. Pověst o Švandovi dudákovi a mnohaletá dudácká tradice je udržována stále novými mladými muzikanty a vytváří atmosféru, ve které se daří pravidelným setkáním dudáků, dudáckých muzik a tanečníků z mnoha států světa.

Především pro děti je koncem března určena loutkářská přehlídka Skupovy Strakonice. Zábavu všem generacím nabízí akce nazvaná „Nektarská pouť + Putování za dráčkem Podskaláčkem" pořádaná poslední víkend v červnu, kde se mimo jiné uskuteční soutěž kuriozních plavidel. Přelom září a října je každoročně ve znamení Václavské pouti zahrnující pouťové atrakce ale také bohatý kulturní program. Začátek prosince je spojen s adventními trhy a kulturním programem. Z dalších akcí jmenujme bluegrassovou přehlídku Jamboree, či Národní šampionát mažoretek. Rozmanitá architektura a množství kulturních akcí přiláká každoročně množství turistů.

Ve Strakonicích je také mnoho sportovních klubů například - Basketbalový klub Strakonice, Sportovní klub Biatlonu Strakonice, o. s., SK Cyklo-Macner Strakonice, TJ Balvani Strakonice, SK Strakonice 1908, o. s., TJ Otava Strakonice, SK DIORIT Strakonice, Aeroklub Strakonice a další. Strakonice mají i florbalový tým, který se rychle rozvíjí a má čím dál více členů.


Muzeum středního Pootaví Strakonice

Strakonické muzeum bylo založeno v roce 1894. Podnětem se stalo pořádání Českoslovanské národopisné výstavy v Praze v roce 1895. Do areálu hradu bylo po četném stěhování umístěno v roce 1936 a pro veřejnost byly sbírky otevřeny v květnu 1937 u příležitosti návštěvy prezidenta Beneše ve Strakonicích. Důležitým mezníkem byl rok 1955, kdy bylo od 1. ledna muzeum odděleno od archivu. V roce 1967 dostává muzeum svůj současný název Muzeum středního Pootaví. S reformou veřejné správy se od 1. ledna 2003 stává krajským muzeem, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Jelenka

Sál se nachází ve stejnojmenné věži, která byla postavena kolem roku 1508 za velkopřevora Jana z Rožmberka v renesančním slohu. Měla sloužit rytířům jako hodovní síň po lovech v okolních lesích. Zajímavý a historicky cenný je malovaný kazetový strop. V roce 1990 byl restaurován a současně byly opraveny i dochované fragmenty nástěnných maleb. Dnes slouží Jelenka pro výstavní účely a komorní kulturní akce.

Mazhaus

Tato místnost původně spojovala černou kuchyni s hodovní síní Jelenkou. Z původní výzdoby se zachovala část nástěnných maleb s vyobrazením jelena (nad vchodem). Dnes se zde pořádají sezónní výstavy muzea.

Malý rytířský sál

Sál je z poloviny 16. století s původní výzdobou na stěnách a malovaným trámovým stropem v renesančním stylu. Expozice připomíná život ve městě a okolí od poloviny 16. století do konce 18. století. Mezi nejzajímavější předměty patří lodní dělo z flotily maltézského řádu, potopené v roce 1522 při obléhání ostrova Rhodu Turky. Expozici doplňuje oblečení šlechticů z počátku 16. století a keramická plastika sv. Anny.

Velký rytířský sál

Expozice předkládá obraz společenského a kulturního života ve městě 2. poloviny 19. století. Jsou zde připomenuty významné osobnosti Strakonic: František Ladislav Čelakovský (1799–1852), Jan Vlastislav Plánek (1789–1865) a kněz Josef Šmidinger (1801–1852), který po venkově v době národního obrazení šířil české knihy.
Druhá část sálu představuje řemeslnou výrobu na Strakonicku (pekařství, hrnčířství, vorařství).
Interiér selské světnice s tkalcovským stavem z roku 1841 nám dává nahlédnout do života na venkově v 19. století. Loutkové divadlo a vybavení školy přibližují život v 19. století.

Expozice dudáctví

Expozice nazvaná Dudy a dudáci v Čechách – jedná se o největší vystavenou kolekci českých dud v České republice. Nástroje pochází z doby od konce 18. století až do 2. poloviny 20. století. Návštěvníci se zde seznámí s historií vývoje dud a jejich předchůdci (jednoduchými dechovými nástroji). Jádrem celé expozice je výběr řemeslně nejzdařilejších a nejzajímavějších dudáckých nástrojů pocházejících z území Čech a bohatá doprovodná ikonografie.
Kromě dud je tu možno zhlédnout i další nástroje, jež se k dudám při hře přidružovaly. K oživení dudácké expozice přispívá dotyková obrazovka, díky níž si návštěvníci jednoduchým způsobem mohou prohlédnout dobová vyobrazení dud, poslechnout si autentické nahrávky lidové dudácké hudby či zhlédnout video ukázky z předchozích ročníků dudáckých festivalů.
V roce 2006 došlo za přispění grantů MKČR a JčK k ozvučení části.

Expozice výroby fezů

Nejstarším průmyslovým výrobním odvětvím ve Strakonicích je textilní výroba, a právě té je věnován úvodní sál prvního patra. Dokumentuje historii výroby fezů, která Strakonice proslavila od roku 1812. Současně připomíná židovské etnikum ve městě, protože to byly právě čtyři židovské rodiny, které stály u prvopočátků fezové výroby. Najdete zde nejen ukázky různých typů fezů, ale i stroje, na kterých se fezy vyráběly.
Část sálu je věnována kulturnímu a společenskému dění ve městě v 19. století.

Expozice ČZ

Ve Strakonicích vznikl průmyslový závod - Jihočeská zbrojovka spol. s r.o. Z počátku vyráběla pistoli zn. Fox. V roce 1921 došlo ke spojení s továrnou na výrobu zbraní Hubertus. S fúzí byl změněn název na Česká zbrojovka a. s. V roce 1922 bylo rozhodnuto o změně konstrukce pistole Fox na ČZ model 22. Byla to první krátká ruční palná zbraň vyráběná na našem území, u níž bylo dosaženo naprosté zaměnitelnosti všech součástek. V roce 1925 byla zahájena výroba pistole vz. 24 pro potřeby Československé armády.

V roce 1932 byla zahájena výroba jízdního kola s pomocným motorem a v roce 1934 výroba cestovních motocyklů (ČZ 175). V období 2. světové války dochází k zastavení výroby motocyklů a kapacita továrny je soustředěna pouze na zbrojní výrobu. Zbrojovka vyrábí pistole, letecké automatické zbraně atd. Expozice podává obraz o městě od roku 1918 do současnosti. Najdete zde nejen exponáty, které dokladují výše zmíněný výrobní program ČZ, ale také výrobní sortiment průmyslového závodu Fezko.

Vývoj počtu obyvatel obce Strakonice od roku 2013.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Strakonice

Počasí meteostanice Radošovice

Vzdálenost meteostanice od obce Strakonice: 2 km

Poslední data: 19.3.2024 07:40

Umístění: 408 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Radošovice

Teplota
1,5
°C
Zdánlivá teplota
-1,8
°C
Rosný bod
-2,5
°C
Vlhkost
74,6
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1019,7
hPa
Směr větru
Z
Rychlost větru
1,2
m/s
Nárazový vítr
1,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Radošovice

Dnes
0/11
°C
Zítra
1/15
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Strakonice se také nachází

Brusy

Brusy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Čejetice

Čejetice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 921

/
Černíkov

Černíkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Chrášťovice

Chrášťovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 264

/
Dolní Poříčí

Dolní Poříčí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Domanice

Domanice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Drachkov

Drachkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 194

/
Dražejov

Dražejov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Droužetice

Droužetice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 124

/
Hajská

Hajská

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Horní Poříčí

Horní Poříčí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 303

/
Hoštice

Hoštice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 137

/
Hubenov

Hubenov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Jedraž

Jedraž

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Jemnice

Jemnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Jetišov

Jetišov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Jinín

Jinín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 220

/
Kapsova Lhota

Kapsova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Katovice

Katovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 1 341

/
Kbelnice

Kbelnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Klínovice

Klínovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Kraselov

Kraselov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 227

/
Krty-Hradec

Krty-Hradec

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 129

/
Kuřimany

Kuřimany

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 46

/
Láz

Láz

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Leskovice

Leskovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/ /
Libětice

Libětice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 82

/
Makarov

Makarov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Malá Turná

Malá Turná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Milčice

Milčice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Milejovice

Milejovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 69

/
Milíkovice

Milíkovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Miloňovice

Miloňovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 258

/
Mladotice

Mladotice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Mnichov

Mnichov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 247

/
Modlešovice

Modlešovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Mutěnice

Mutěnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 264

/
Nebřehovice

Nebřehovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 171

/
Němětice

Němětice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 123

/
Nihošovice

Nihošovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 315

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Nové Kestřany

Nové Kestřany

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Novosedly

Novosedly

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 356

/
Osek

Osek

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 641

/
Paračov

Paračov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 114

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Podolí

Podolí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Pracejovice

Pracejovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 321

/
Přechovice

Přechovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 146

/ /
Přední Zborovice

Přední Zborovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 85

/
Přešťovice

Přešťovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 492

/
Radkovice

Radkovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Radomyšl

Radomyšl

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 1 346

/
Radošovice

Radošovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 631

/
Řepice

Řepice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 448

/
Rohozná

Rohozná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Rovná

Rovná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 240

/
Sedlíkovice

Sedlíkovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Slaník

Slaník

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 157

/
Smiradice

Smiradice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Sousedovice

Sousedovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 305

/
Štěkeň

Štěkeň

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 853

/
Strakonice I

Strakonice I

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 1 km (SZ)

/
Strakonice II

Strakonice II

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 0 km (J)

/
Střela

Střela

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Strunkovice nad Volyňkou

Strunkovice nad Volyňkou

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 133

/
Sudkovice

Sudkovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Svaryšov

Svaryšov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Švejcarova Lhota

Švejcarova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Třebohostice

Třebohostice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 306

/
Třešovice

Třešovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 67

/
Úlehle

Úlehle

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 95

/
Únice

Únice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 63

/
Velká Turná

Velká Turná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 173

/
Virt

Virt

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Vítkov

Vítkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Zadní Ptákovice

Zadní Ptákovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Zadní Zborovice

Zadní Zborovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Zahorčice

Zahorčice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 53


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Název obce Strakonice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Skanzen Chanovice

Skanzen Chanovice je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Strakonice?

Skanzen Chanovice – muzeum lidové architektury jihozápadních Čech představuje expozici jak dobových forem bydlení, zemědělskou činnost, tak i podomáckou výrobu a řemesla na vesnici od 18. až do 20. století.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Strakonice 10 254 mužů a 11 266 žen?

Ve Strakonicích lze shlédnout expozici České zbrojovky a jejího výrobního programu zbraní ale také i motocyklů - známých "čezet".

Písek

Nejbližší obec nad 10 000 obyvatel je Písek s 28 102 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 19 km?

Písek, k němuž náleží devět místních částí, je jihočeské historické město, dříve krajské, sídelní město Prácheňského kraje, později okresní, nyní obec s rozšířenou působností, na řece Otavě.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Ve Strakonicích na ulici Ellerova nalezneme repliku brány pravěké svatyně zvané Stonehenge. Autor Ing. Pavel Pavel si zde ověřoval jeden ze způsobů stavby významné anglické památky z doby před 4000 lety.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihočeském kraji 631 803 obyvatel, z toho 312 168 mužů a 319 635 žen?

Nejvyšším bodem v Jihočeském kraji je Plechý, pohoří Šumavy (1 378 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Orlické přehrady (330 m n.m.).

Hrad Strakonice

Ojediněle dochovaný hrad stojí v jihočeském městě Strakonice při soutoku zlatonosné Otavy a Volyňky. Dnešní komplex zahrnuje prvky románského slohu, gotiky i novějších renesančních a barokních zásahů

Arboretum Americká zahrada

Arboretum Americká zahrada je ve vzdušné vzdálenosti 59 km od obce Strakonice?

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází v lesním komplexu Žďár pod rozhlednou Bolfánek, zhruba 2 km od Chudenic a byla vyhlášena chráněným územím v roce 1969 Ministerstvem kultury.

Lyžařský areál Javorník

Lyžařský areál Javorník je ve vzdušné vzdálenosti 23 km od obce Strakonice?

Lyžařský areál leží v obci Javorník na Šumavě, nedaleko Kašperských Hor.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Zřícenina hradu Střela

Zřícenina hradu Střela je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Strakonice?

Zřícenina hradu Střela se nachází na návrší u stejnojmenné obce, mezi Strakonicemi a Katovicemi, v sousedství zříceniny kaple a pustnoucího zámku.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Na Strakonickém hradě lze shlédnout největší vystavenou kolekci českých dud v České republice. Nástroje pochází z doby od konce 18. století až do druhé poloviny 20. století.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Reklama