Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Znojmo
Správní obvod:Znojmo
GPS souřadnice:48.800888N, 16.378581E
Nadmořská výška:199 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1046 (978 let)
Katastrální výměra:2 035 ha
Počet obyvatel:1 632
PSČ:671 68
Adresa URL:www.sanov.cz

Sportovní možnosti Šanov

Obcí prochází cyklostezka č. 5008 a naučná stezka Údolím lásky. V Šanově bylo v r. 2002 vybudováno sportcentrum - víceúčelové zařízení, kde je vybudován sportovní sál na tyto sporty: futsal, basketbal, florbal, tenis, odbíjená, nohejbal, aerobik.


Naučná stezka Údolím lásky

Naučná a relaxační stezka „Údolím lásky" prochází malebným údolím Příčního potoka, podél břehů rybníků Horní Karlov, Prostřední Karlov a Božický rybník a kolem přírodní rezervace Karlov. Stezka je cca 5,4 km dlouhá a její trasa vede turisticky příjemným a nenáročným terénem. Na trase jsou k vidění krajinářsky atraktivní lokality a můžeme zde zažít nezapomenutelná setkání s celou řadou vzácných a ohrožených živočišných a rostlinných druhů. Koryto Příčního potoka je zařazeno do soustavy chráněných území NATURA 2000 a to především díky výskytu vzácného měkkýše - vrkoče bažinného (Vertigo moulinsiana), neboť se jedná o kriticky ohrožený druh. Vrkoč bažinný se v této lokalitě vyskytuje v aluviálních mokřadech vázaných na břehy Příčního potoka a tří rybníků, kde často vylézá na stonky či listy živých i odumírajících pobřežních trav, ostřic a rákosin. V průběhu podzimu vylézá vrkoč bažinný vysoko na vegetaci. V zimním období se jedinci zdržují zejména v opadové vrstvě či chomáčích trávy. Druh vyžaduje vyšší stálou vlhkost, teplejší stanoviště a dostatečně bazické prostředí. Vrkoč bažinný je hermafrodit, přičemž hlavní reprodukční období nastává v létě. Největší množství juvenilních jedinců lze zaznamenat v podzimním období.

Okruhy na naučné stezce

1. Velký poznávací okruh (celková délka 5,4 km): od budovy vlakového nádraží - zastávka Božice u Znojma - se vydáme směrem na východ (cca 350 m podél železničního svršku), následně odbočíme po úzké pěšině na sever, kde narazíme na poměrně širokou polní cestu, která opětovně směrem na východ prochází listnatým lesem a dovede nás až k okraji přírodní rezervace Karlov. Po obvodu rezervace přijdeme na hráz rybníka Prostřední Karlov, kde se vpravo pod hrází nachází Hraběcí studánka s vročením L.P. 1810. Pokračujeme po koruně hráze a na jejím konci odbočíme vlevo. Po pohodlné lesní cestě postupujeme podél údolní nivy Příčního potoka k rybníku Horní Karlov. Na opačné straně hráze se nachází posed, který lze využít k nerušenému pozorování zdejších živočichů. Pokračujeme dále po polní cestě proti toku meandrujícího potoka až po zemědělskou usedlost, kde přejdeme silnici č. 397 spojující obce Hrádek a Božice. Zpevněná polní cesta nás dovede k hrázi Božického rybníka (revitalizován v roce 2004), kde je několik velice příjemných odpočinkových míst. Za hrází stezka pokračuje směrem k jihu podél mladého borového porostu až po zpevněnou širokou polní cestu. Odbočíme vlevo a podél železniční trati směrem na východ se vracíme do výchozího bodu naučné stezky.

2. Karlovský poznávací okruh (celková délka 4,3 km): od budovy vlakového nádraží - zastávka Božice u Znojma - se vydáme směrem na východ (cca 350 m podél železničního svršku), následně odbočíme po úzké pěšině na sever, kde narazíme na poměrně širokou polní cestu, která opětovně směrem na východ prochází listnatým lesem a dovede nás až k okraji přírodní rezervace Karlov. Před ní zahneme prudce na sever a po cca 100 m se dostaneme na hráz rybníka Horní Karlov, což je velmi vhodné místo k pozorování úchvatné přírodní scenérie údolí Příčního potoka s životem a děním na hladinách obou rybníků. Následně přejdeme po hrázi rybníka a zabočíme směrem na východ a polní cestou se dostaneme k hrázi rybníka Prostřední Karlov. Na opačné straně hráze po levé straně nalezneme upravenou Hraběcí studánku z vročením L.P. 1810. Po polní cestě směrem na jih postupujeme podél přírodní rezervace Karlov a následně obejdeme celý rybník až se znovu dostaneme přes hráz rybníka Horní Karlov na příjemnou polní cestu, která vede v sousedství meandrujícího Příčního potoka směrem na západ. Narazíme na zemědělskou usedlost a za ní odbočíme vlevo a po místní silnici se vydáme k výchozímu bodu poznávací stezky.

3. Božický poznávací okruh (celková délka 2, 2km): od budovy vlakového nádraží - zastávka Božice u Znojma - se vydáme směrem na západ, přejdeme silnici č. 397 spojující obce Hrádek a Božice a pokračujeme po zpevněné polní cestě. Po cca 400 m zahneme vpravo podél okraje mladého borového lesa a jdeme směrem na sever. Přibližně po 300 m přechází borový les v listnatý, který nás dovede k jižnímu okraji hráze revitalizovaného Božického rybníka, kde se nachází několik velice příjemných odpočinkových míst. Hráz opouštíme na jejím opačném konci v její severní části, kde prudce odbočíme vpravo a po zpevněné polní cestě, která vede souběžně s tokem Příčního potoka, postupujeme listnatým lesem až k silnici č. 397. Po ní se vracíme zpět do výchozího místa poznávací stezky.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Šanov

Počasí meteostanice Vlasatice

Vzdálenost meteostanice od obce Šanov: 17 km

Poslední data: 26.4.2024 02:00

Umístění: 200 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Vlasatice

Teplota
-1,9
°C
Zdánlivá teplota
-4,6
°C
Rosný bod
-4,6
°C
Vlhkost
81,6
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1011,6
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Vlasatice

Dnes
2/15
°C
Zítra
5/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Šanov se také nachází

Božice

Božice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 530

/
Břežany

Břežany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 815

/
Dyjákovice

Dyjákovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 873

/
Hevlín

Hevlín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 395

/
Hrabětice

Hrabětice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 1 km (V)
Počet obyvatel: 897

/
Hrádek

Hrádek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 912

/
Hrušovany nad Jevišovkou

Hrušovany nad Jevišovkou

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 3 270

/
Jevišovka

Jevišovka

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 686

/
Litobratřice

Litobratřice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 488

/
Novosedly

Novosedly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 1 278

/
Nový Přerov

Nový Přerov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 351

/
Pravice

Pravice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 371

/
Velký Karlov

Velký Karlov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 394


Reklama
Víte že?

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Janův hrad

Janův hrad je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Šanov?

Janův hrad, zvaný Janohrad, je umělá zřícenina středověkého hradu na okraji Lednicko-valtického areálu.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Šanov?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Hrad a zámek Dolní Kounice

Hrad a zámek Dolní Kounice je ve vzdušné vzdálenosti 30 km od obce Šanov?

Klášterní hrad kastelového typu, přebudovaný na zámek, tvoří společně s klášterem naprosto ojedinělý soubor památek a výraznou dominantu Dolní Kounice, vysoko nad údolím řeky Jihlavy.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Zámek Valtice

Zámek Valtice je ve vzdušné vzdálenosti 28 km od obce Šanov?

Barokní zámek Valtice se nachází v moravském městě Valtice v okrese Břeclav. Od roku 1995 je chráněn jako národní kulturní památka ČR a v roce 1996 byl zapsán v rámci Lednicko-valtického areálu na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Název obce Šanov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 4x?

Název obce Šanov v jednotlivých krajích: Středočeský: 1x, Pardubický: 1x, Jihomoravský: 1x, Zlínský: 1x.

Dřevěný kostel v Blansku

Dřevěný kostel v Blansku je ve vzdušné vzdálenosti 65 km od obce Šanov?

Dřevěný kostelík Církve československé husitské v Blansku je evidován v ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Brno-Střed

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Brno-Střed s 85 583 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 47 km?

Brno-střed je jednou z 29 městských částí statutárního města Brna. Městská část se rozkládá zhruba uprostřed města po obou březích řeky Svratky západně od řeky Svitavy a svým územím se do určité míry kryje s územám města Brna v letech 1850-1919

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Šanov zvýšil o 166?

Reklama