Obecní znak
Základní informace
Kraj:Pardubický
Okres:Pardubice
Správní obvod:Pardubice
GPS souřadnice:50.034309N, 15.781199E
Nadmořská výška:221 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1295 (729 let)
Katastrální výměra:8 265 ha
Počet obyvatel:82 277
PSČ:530 21
Adresa URL:www.pardubice.eu
Facebook:www.facebook.com

Památky a zajímavosti Pardubice

Historický střed města Pardubice byl vyhlášen městskou památkovou rezervací, jíž vévodí Zelená brána. V roce 1903 dali pardubičtí radní na její průčelí umístit reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako městský znak.


Zámek

Vedle Zelené brány představuje další výraznou dominantu Pardubic zámek. Dostaneme se k němu z města přes malebný Příhrádek. Ten je klasickým předbraním s tím, že je vybudován, jakoby tvořil organickou součást města. Teprve potom se před námi rozevře pohled na majestát zámku. Přijdeme k němu z Příhrádku po hrázi, navršené roku 1805 místo původního dřevěného mostu, a mineme tenisové kurty, dějiště známé a tradiční Juniorky (tenisové mistrovství juniorů ČR).

Zámek představuje v mnoha ohledech výjimečný památkový objekt, jenž vznikl za vlády pánů z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. V českých zemích nenajdete obdobu k jeho unikátně dochované původní dispozice rovinného vodního hradu uzavřeného od okolního světa mohutnými zemními valy, poskytujícího zároveň pohodlí rozlehlého renesančního zámku.

V zámeckých interiérech se dochovaly rozsáhlé fragmenty monumentální malířské výzdoby stěn, nejstarších renesančních nástěnných maleb v Čechách, nachází se zde původní kamenné zdobené portály, klenby, okenní a krbová ostění a renesanční malované kazetové stropy.

Zámek je sídlem Východočeského muzea, Východočeské galerie a pobočka Národního památkového ústavu. Je zde umístěno několik stálých expozic, včetně největší středoevropské sbírky pohlednic Orbis pictus a unikátní sbírky českého ateliérového skla 20. století, najdeme zde i hodnotnou expozici sbírky zbraní, nově otevřena je i expozice numismatická. V rytířských sálech i na nádvoří zámku se často konají společenské akce, divadelní představení a koncerty.


Pernštýnské náměstí

Měšťanské domy na malebném náměstí a v přilehlých uličkách nesou stopy honosné pozdně gotické výstavby z počátku 16. století v podobě kamenných ostění a portálů a zvláště zbytků malovaných nik v atikových štítech. Většina domů dostala vnější výzdobu při úpravách v době baroka, rokoka, klasicismu, empíru a později. Mezi nimi vyniká proslulá fasáda domu U Jonáše z konce 18. století. Pardubická radnice je historizující přestavbou starších domů. Morový sloup se sochou Panny Marie z roku 1695 ozdobil v roce 1775 Jakub Teplý nákladnou pískovcovou balustrádou, do níž vkomponoval vedle heraldické výzdoby a symbolů českého lva i postavy domácích světců.

Dům U Jonáše

Nejobdivovanější barokní památkou Pardubic je dům čp. 50 na východní straně Pernštýnského náměstí. V přízemí se dochovala cenná sklípková klenba z počátku 16. století. Průčelí domu zdobí rozměrný plastický reliéf, jehož dominantu tvoří postava biblického proroka Jonáše v tlamě velryby. Autorství tohoto uměleckého díla je přisuzováno místnímu sochaři a řezbáři Jakubovi Teplému. V současné době zde najdete expozice Východočeské galerie.

Pardubická radnice

Stavba nové radnice v letech 1892–1894 znamenala největší zásah do původního raně novověkého jádra města. Na místě staré radnice a dalších tří zbořených domů na severní straně náměstí vznikl rozlehlý novorenesanční radniční komplex, zbudovaný dle návrhu architekta Jana Wejrycha. Průčelí zdobí medailony, které zpodobňují české krále. Mezi okny 2. patra jsou fresky s alegoriemi ctností. Na zadním průčelí vynikají sgrafita podle návrhu Mikoláše Alše, představující tanec, recitaci, hudbu a kultus města Pardubic. Socha rytíře, která zdobí štít radnice, byla vytvořena podle postavy Vojtěcha z Pernštejna na náhrobku v kostele sv. Bartoloměje. Vzácné návštěvy jsou přijímány v historickém sále s kazetovým stropem a alegorickými obrazy, hudební sál s balkonem slouží kulturním a společenským akcím.

Zelená brána

Zelená brána představuje dominantu městské památkové rezervace. Svou charakteristickou věž  s měděnou střechou získala po velkém požáru města v roce 1538. Jako „Zelená brána“ je výslovně zmíněna poprvé roku 1547.  Dnes je objekt tvořen vstupní renesanční branou, na jejíž průčelí dali pardubičtí radní v roce 1903 umístit reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako městský znak. Za vstupní branou se vypíná více než 60 m vysoká věž, která je v sezóně přístupná a skýtá krásný výhled na městskou památkovou rezervaci a zámek, i na široké okolí včetně hradu Kunětická hora. V prostorách předbraní je instalována výstavka připomínající historii Zelené brány a některých dalších objektů Městské památkové rezervace. 

Kostel sv. Bartoloměje

Arciděkanský kostel sv. Bartoloměje dal postavit počátkem 16. století Vilém z Pernštejna. Novostavba pozdně gotického kostela měla sloužit jako chrám pro klášter řádu minoritů, který Vilém z Pernštejna před rokem 1514 v Pardubicích založil, a jako pohřebiště pro českou větev rodu pánů z Pernštejna. Dominantu presbyteria chrámu dodnes tvoří mohutná pískovcová tumba, zakrytá mramorovým náhrobním kamenem s postavou Vojtěcha z Pernštejna v životní velikosti. V roce 1912 získal objekt na západní straně bohatě zdobenou přístavbu, realizovanou architektem Dvořákem. Dochovaná původní dispozice a malířská výzdoba řadí tento kostel k unikátním dokladům o podobě chrámového prostoru v 16. století.

Kostel Zvěstování Panny Marie

Kostel Zvěstování Panny Marie patří mezi nejstarší stavby v Pardubicích. Založil jej v polovině 14. století tehdejší spolumajitel města, pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Na počátku 16. století dal Vilém z Pernštejna kostel přestavět v pozdně gotickém slohu. Z té doby pochází hodnotná sklípková klenba presbyteria. Ve 30. letech 16. století a následně v letech 1616–1784 sloužil potřebám zdejšího kláštera řádu minoritů. Podzemní prostory byly využívány jako pohřební katakomby, jejich větší část pak za 2. světové války sloužila po stavebních úpravách jako kryty protiletecké ochrany.

Kromě kostela Zvěstování Panny Marie a kostela sv. Bartoloměje stojí v Pardubicích za shlédnutí i kostel sv. Jana Křtitelekostel sv. Jiljí v Pardubičkáchkostel Sedmibolestné Panny Marie.


Náměstí republiky

Toto pardubické náměstí je přímo skanzenem staveb od význačných architektů 20. století. Průčelí je tvořeno divadlem Antonína Balšánka, vystavěno bylo v letech 1906–1909. Vedle Zelené brány byla v letech 1914–1917 postavena budova Městské spořitelny, dnes České spořitelny, od Františka Roitha.

Podle projektu Josefa Gočára byla po druhé straně Zelené brány postavena v letech 1924 až 1925 Anglobanka, dnes Komerční banka. Gočárovým dílem je i bývalý hotel, dnes Obchodní centrum Grand na druhé straně náměstí. Zprovozněn bylv roce 1931.

Na rohu náměstí u divadla stojí budova Okresního úřadu, někdejší generální ředitelství pošt a telegrafů z roku 1925. Jejím autorem je architekt Ladislav Machoň, který budovou reálky s bytovými domy vtiskl podobu celému Smetanovu náměstí. Je rovněž autorem hlavní pošty a pasáže na třídě Míru.

Závěr náměstí Republiky směrem k zámku tvoří bývalé průmyslové muzeum architekta Karla Řepy z roku 1931, dnes potravinářská škola. Řepa ve městě projektoval řadu staveb. Vyvrcholením jeho díla se stalo hlavní pardubické nádraží, které projektoval spolu s Josefem Dandou. Bylo otevřeno v roce 1958.


K unikátním stavbám patří mlýny Josefa Gočára na pravém břehu Chrudimky a rondokubistické krematorium Pavla Janáka na hlavním pardubickém hřbitově. Krematorium bylo dokončeno v roce 1923 a stalo se vůbec prvním krematoriem v Českých zemích. Také jsme jej mohli spatřit ve známém filmu Spalovač mrtvol.

Winternitzovy mlýny

Tyto mlýny jsou vyprojektované Josefem Gočárem pro bratry Egona a Karla Winternitze. Byly postaveny na pravém břehu řeky Chrudimky před soutokem s Labem, v Bílém Předměstí v těsné blízkosti renesančního historického centra. Stavba započala roku 1909. Automatické Winternitzovy mlýny jako nová dominanta vizuálně svojí monstrozitou navazují na zámek rodu Pernštejnů. Jejich architektura je asociací babylónské Ištařiny brány – odpovědí pro prudce vzrůstající materiální potřeby obyvatelstva. Gočár během realizace této stavby projektoval rašelinové lázně v nedaleké Bohdanči ve tvaru květu leknínu a dům Černé Madony s kubistickými interiéry. Renesanční vzpomínka je zhmotněna motivem vlaštovčích ocasů, kterými mlýny byly doplněny ve dvacátých letech.


Památník Zámeček

se nachází v Pardubicích na pietním území bývalého nacistického popraviště. V době druhého stanného práva roku 1942 zde bylo zastřeleno 194 obětí. Dnešním posláním je stále připomínat památku popravených a přispívat muzejní i vzdělávací činností k povědomí o temné historii nacistické okupace.
Expozice zaměřující se na dobu druhé světové války kombinuje autentické předměty s multimediálním obsahem. Vedle výpovědí pamětníků, deníků a osobních příběhů je možné se seznámit s unikátními dokumenty ze zahraničních archivů. Tematicky přesahuje i do poválečného období. Nabízí se také komentovaná prohlídka s průvodcem.

2. stupně základních škol, střední školy a gymnázia mohou využít nabídku vzdělávacích programů na dané téma. Pro veřejnost se pořádají přednášky, výstavy a další akce.

Bližší informace a aktuální otevírací dobu naleznete na oficiálních stránkách: www.zamecek-memorial.cz . Podrobnosti o akcích a událostech lze také sledovat na facebookových stránkách Památník Zámeček Pardubice nebo na Instagramu.

Tipy na výlet v obci Pardubice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Pardubice

Počasí meteostanice Pardubice

Vzdálenost meteostanice od obce Pardubice: 1 km

Poslední data: 18.4.2024 08:00

Umístění: 225 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Pardubice

Teplota
3,6
°C
Zdánlivá teplota
0,9
°C
Rosný bod
-0,3
°C
Vlhkost
79,7
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
57,9
W/m2
Atmosférický tlak
1009,4
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
0,9
m/s
Nárazový vítr
1,2
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Pardubice

Dnes
1/10
°C
Zítra
2/8
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Pardubice se také nachází

Barchov

Barchov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 314

/ /
Blato

Blato

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Bohumileč

Bohumileč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Brozany

Brozany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Bylany

Bylany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 460

/
Časy

Časy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 229

/
Čepí

Čepí

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 449

/
Černá u Bohdanče

Černá u Bohdanče

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 666

/
Černá za Bory

Černá za Bory

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Choteč

Choteč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 357

/
Chrudim

Chrudim

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 22 113

/
Chrudim I

Chrudim I

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Chrudim II

Chrudim II

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Chrudim IV

Chrudim IV

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Cihelna

Cihelna

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (S)

/
Dašice

Dašice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 2 166

/
Dědek

Dědek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Doubravice

Doubravice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Dražkov

Dražkov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Dražkovice

Dražkovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Dřenice

Dřenice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 419

/
Dříteč

Dříteč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 614

/
Drozdice

Drozdice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Dubany

Dubany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 322

/
Hostovice

Hostovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Hrádek

Hrádek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/ /
Hrobice

Hrobice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 266

/
Jezbořice

Jezbořice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 379

/
Kladina

Kladina

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Kostěnice

Kostěnice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 553

/
Kozojedy

Kozojedy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Kunětice

Kunětice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 348

/
Lány na Důlku

Lány na Důlku

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Lány u Dašic

Lány u Dašic

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 127

/
Lázně Bohdaneč

Lázně Bohdaneč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 3 271

/
Lukovna

Lukovna

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Malolánské

Malolánské

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Medlešice

Medlešice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Mikulovice

Mikulovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 313

/
Mnětice

Mnětice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Němčice

Němčice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 785

/
Nemošice

Nemošice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Nové Jesenčany

Nové Jesenčany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Ohrazenice

Ohrazenice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Opočínek

Opočínek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Ostřešany

Ostřešany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 098

/ /
Pardubičky

Pardubičky

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Počaply

Počaply

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Pod Dubem

Pod Dubem

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Pohránov

Pohránov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Polabiny

Polabiny

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Popkovice

Popkovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Ráby

Ráby

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 577

/
Rosice

Rosice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Rozhovice

Rozhovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 290

/
Rybitví

Rybitví

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 276

/
Semtín

Semtín

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Sezemice

Sezemice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 4 066

/
Spojil

Spojil

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 523

/
Srch

Srch

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 1 711

/
Srnojedy

Srnojedy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 767

/
Staré Čívice

Staré Čívice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Staré Hradiště

Staré Hradiště

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 1 915

/
Staré Jesenčany

Staré Jesenčany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 421

/
Staročernsko

Staročernsko

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Starý Mateřov

Starý Mateřov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 892

/
Stéblová

Stéblová

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 256

/
Studánka

Studánka

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (SV)

/
Svítkov

Svítkov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Topol

Topol

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Třebosice

Třebosice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 263

/
Třibřichy

Třibřichy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 286

/
Trnová

Trnová

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Tuněchody

Tuněchody

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 616

/
Úhřetice

Úhřetice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 494

/
Úhřetická Lhota

Úhřetická Lhota

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 282

/
Vejvanovice

Vejvanovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 303

/
Velké Koloděje

Velké Koloděje

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Velkolánské

Velkolánské

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Veská

Veská

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Vestec

Vestec

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Zámek

Zámek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 1 km (S)

/
Zástava

Zástava

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)

/ /
Žižín

Žižín

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Zminný

Zminný

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Zámek Pardubice

Zámek Pardubice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 1 km (SZ)

/ /
Rozhledna Barborka

Rozhledna Barborka

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (JZ)

/
Zámek Slatiňany

Zámek Slatiňany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (J)

/
Rozhledna Bára II

Rozhledna Bára II

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (J)

/ / / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

UNESCO - Kutná Hora

UNESCO - Kutná Hora je ve vzdušné vzdálenosti 38 km od obce Pardubice?

Historické jádro Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci byly na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsány v roce 1995.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Pardubickém kraji 510 037 obyvatel, z toho 252 946 mužů a 257 091 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Pardubice 39 555 mužů a 42 722 žen?

Z Králického Sněžníku, třetího nejvyššího pohoří v ČR, odtéká voda do 3 různých úmoří – Černého, Baltského a Severního moře?

Praha

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Praha s 1 129 145 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 96 km?

Praha je hlavní a zároveň největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí.

Nejvyšším bodem v Pardubickém kraji je Králický Sněžník (1 424 m n. m.), okres Ústí nad Orlicí, nejnižším bodem je hladina Labe (201 m n.m.)?

Hrad Kunětická hora

Hrad Kunětická hora je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Pardubice?

Hrad Kunětická Hora stojí na osamoceném výrazném stejnojmenném vrchu (307 m n. m.) v České tabuli nedaleko Pardubic a tvoří dominantu východočeského Polabí.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Dřevěný kostel sv. Mikuláše Divotvorce v Hradci Králové

Dřevěný kostel sv. Mikuláše Divotvorce v Hradci Králové je ve vzdušné vzdálenosti 16 km od obce Pardubice?

Roubený, původně pravoslavný kostel, zasvěcený sv. Michaelu archandělu byl postaven v letech 1502–1510 ve východoslovenské obci Habura u Medzilaborců.

Název obce Pardubice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aquacentrum Pardubice

Od roku 2012 láká k návštěvě milovníky vody, sportu i relaxace Aquacentrum Pardubice.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Skanzen Země Keltů Nasavrky

Skanzen Země Keltů Nasavrky je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Pardubice?

Země Keltů se nachází v Železných horách v Nasavrkách a okolí. Keltský skanzen se nachází na okraji Nasavrk směrem na obec Kameničky.

Reklama