Obecní znak
Základní informace
Kraj:Pardubický
Okres:Pardubice
Správní obvod:Pardubice
GPS souřadnice:50.034309N, 15.781199E
Nadmořská výška:221 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1295 (729 let)
Katastrální výměra:8 265 ha
Počet obyvatel:82 277
PSČ:530 21
Adresa URL:www.pardubice.eu
Facebook:www.facebook.com

Současnost obce Pardubice

Krajské město Pardubice má zajištěnu výbornou občanskou vybavenost, přes školství, zdravotnictví, kulturu až po volný čas. Fungují zde mateřské, základní a střední školy, univerzita, divadla, muzea, galerie, několik kulturních zařízení, tři kina, multikino a střediska pro volný čas dětí a mládeže. Sociální služby jsou zajištěny na kvalitní úrovni.

Sídlí zde okresní soud i pobočka soudu krajského, dále Univerzita Pardubice a v historickém centru je od roku 1964 městská památková rezervace. Pardubice jsou proslulé sportem, perníkem, Velkou pardubickou, Zlatou přilbou či železniční a leteckou dopravou. Území města obsahuje jako enklávu obec Spojil.

Pardubice jsou průmyslové centrum východních Čech. Hlavními zdejšími odvětvími jsou průmysl chemický, strojírenský a elektrotechnický.

Od 16. století jsou Pardubice proslulé perníkem; tradiční spojení „pardubický perník“ je chráněné označení původu EU. Dále zde sídlí výrobce náhražky kávy Kávoviny nebo pekárna Odkolek. Pivovar Pardubice vyrábí pod značkou Pernštejn několik druhů piva a limonády.

Tradičně v únoru je pořádán divadelní Festival smíchu a v červnu městské slavnosti Pernštýnská noc. Z dalších věhlasných akcí jmenujme mezinárodní folklorní festival Podzimní folklorní slavnosti konané v září.


Pardubice jsou městem s vlastním divadlem a komorní filharmonií, sídlí zde také Východočeské muzeum a galerie. www.vcd.cz, www.kfpar.cz, www.vcm.cz a www.vcg.cz.

Galerie Café je oblíbenou zastávkou mnoha lidí, která k posezení u kávy či čaje, díky úžasnému výhledu na moderní více než jedenáctihektarový revitalizovaný park a zámecké valy, přímo vybízí.

Pořádá se zde řada festivalů a město má novou značku: Pardubičtí tahouni (www.tahouni.eu)!

Letitá tradice, zvučné jméno, vysoká návštěvnost, skvělá atmosféra – takové akce se v Pardubicích už rok prezentují pod společnou hlavičkou jako „Pardubičtí tahouni" a představují soubor jedinečných akcí napříč všemi žánry – divadlo, klasická hudba, film, folklór, sport v nejrůznějších podobách, letecká akrobacie, ale také motorky a samozřejmě koně coby jeden z hlavních symbolů města. Projekt zahrnuje akce, které jsou stěžejními pilíři pardubické kultury a sportu a pomáhají městu budovat silnou a vyhledávanou značku v národním i mezinárodním měřítku. Mají nezastupitelný podíl v oblasti turismu a zvyšování atraktivity našeho města pro tuzemské i zahraniční návštěvníky. Zde jsou:

GRAND Festival smíchu

Soutěžní přehlídka komediální tvorby divadel s vlastním hereckým souborem z České republiky. Počátkem roku přivážejí do pardubického divadla soubory z celé země vždy jen to nejlepší, co se v uplynulém roce na české divadelní scéně v kategorii komedií urodilo.
Leden – Východočeské divadlo Pardubice (Městské divadlo, Malá scéna)
www.festivalsmichu.cz

Pardubické hudební jaro

Festival klasické hudby prošel od svého založení roku 1978 různými názorovými proměnami a hledal svou tvář, než se etabloval do současné podoby a rozsahu. Cílem jeho pořadatelů je uspořádat skutečné svátky hudby a umění v koncertních sálech, divadlech a památkových objektech Pardubic i širšího okolí, nabídnout bohatou sérii koncertů, opery i baletu a připomenout jubilea a události regionálního i světového významu.
Březen – květen – Sukova síň Domu hudby, Zámek Pardubice, Palác Pardubice,...
www.pardubickehudebnijaro.cz

Pardubický vinařský půlmaraton

Sportovní, nejen běžecká událost mezinárodního významu – do Pardubic se pravidelně v dubnu sjíždí tisíce běžců, účastníků mistrovství České republiky spolu s amatérskými vyznavači běhu na půlmaratonské i desetikilometrové trati. Na programu nechybí ani lidový běh pro rodiny s dětmi, tradiční součástí je i závod handbikerů a koloběžců.
Duben – ulice města
www.pardubickyvinarskypulmaraton.cz

Aviatická pouť Pardubice – Hvězdy na nebi

Velkoprostorové divadlo na zemi i ve vzduchu. Těšte se na výjevy z dějin aviatiky i slavné válečné scény. V hlavních rolích účinkují nejlepší piloti a slavná letadla! Nechybí pyrotechnické efekty ani přehlídka pozemní techniky, včetně komparsu v dobových kostýmech a uniformách. Vše okoření akrobacie v podání mistrů světa a pro nejmenší velký dětský den.
První víkend v červnu – Letiště Pardubice
www.aviatickapout.cz

Folklórní festival Pardubice – Hradec Králové – Pernštýnská noc

Začátek června v Pardubicích tradičně patří folklóru! V pátek ožije celé město Pernštýnskou nocí, která každoročně zahajuje Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové. Lákadlem jsou četná vystoupení folklorních souborů na několika podiích. Pardubický zámek i Pernštýnské náměstí se promění ve velký staročeský jarmark s ukázkami řemesel. Zakoupit lze řemeslné výrobky z keramiky, dřeva, proutí, aranžmá ze sušených květin, výrobky z kůže, skla i kovu. A kdo dostane chuť nebo žízeň na něco dobrého, může vybírat z nabídky staročeského občerstvení, včetně dobrého piva, vína, perníků, trdelníků, voňavé medoviny i grilovaných specialit.
První víkend v červnu – zámek, historické centrum města
www.folklornifestival.cz, www.kcpardubice.cz

Městské slavnosti – Zrcadlo umění

Největší přehlídka amatérského umění v kraji. Ve třech dnech, na mnoha místech města – tradičních i netradičních – se představí zástupci uměleckých oborů. Těšte se na vizuální umění, divadlo, hudbu, tanec nebo zpěv. Slavnostní zahájení opět zpestří tradiční vypouštění stovek zrcadélkových balónků. Festivalový program čítá desítky nejen pardubických uměleckých souborů.
Červen – historické jádro města, ulice města
www.kcpardubice.cz

Pardubické letní kino Pernštejn

Největší letní kino v České republice. Unikátní prázdninový projekt bezplatných filmových projekcí pod širým nebem, který během léta navštíví de¬sítky tisíc návštěvníků. Novinky i osvědčené tituly, to je oblíbené letní kino v Pardubicích.
Celé letní prázdniny – centrum města Pardubice
www.letni-kino.cz

Czech Open

Mezinárodní festival šachu a her Czech Open je každoroční přehlídkou turnajů v šachu, bridži, pokeru a dalších nejen deskových hrách. V Pardubicích se pořádá od roku 1990. Celkem se v jeho průběhu konají otevřené turnaje v klasickém šachu, dále turnaje družstev, v rapid šachu, bleskovém šachu, bleskovém maratonu a netradičních šachových formách, jako jsou Fischerovy šachy, holanďany, Raindropchess nebo Polgár Superstar Chess. Na programu nechybí go, scrabble, poker, soutěže ve skládání Rubikovy kostky, mankala, různé formy dámy, backgammon, piškvorky, zatre, luštění křížovek, sudoku a kakuro a festival tzv. abstraktních her.
Červenec – Tipsport Aréna
www.czechopen.cz

Pardubická juniorka

Mistrovství ČR staršího dorostu v tenise je tradiční tenisový juniorský turnaj, který se v srpnu v Pardubicích koná každoročně již od roku 1926. Jde o českou obdobu juniorského turnaje, prestižního Orange Bowlu, který se hraje na Floridě. Mezi vítězi najdete řadu pozdějších grandslamových šampiónů a také dvě singlové světové jedničky – Martinu Navrátilovou (1972) a Ivana Lendla (1976). Turnajový triumf si připsal také Miloslav Mečíř, olympijský vítěz mužské dvouhry z Letních olympijských her 1988 v Soulu.
Srpen – Kurty LTC Pardubice, Labská
www.pardubickajuniorka.cz

Pardubická vinařská noc – Pardubický festival vína

Kvalitní vína, chutné jídlo, cimbál a pohodová atmosféra. Takový bude další ročník Pardubického festivalu vína, který nabídne bohatý program pro všechny návštěvníky. V prostorách pardubického zámku se představí více než 50 vystavovatelů vín z celého světa, jejichž produkty je možné ochutnávat i nakupovat. Vinařská noc otevírá dvoudenní Pardubický festival vína.
Poslední víkend v srpnu – Pernštýnské náměstí, zámek
www.pardubickyfestivalvina.cz

Koně v akci

Největší setkání koní a lidí v kolébce slavné Velké pardubické. Na dva dny a pouze jednou v roce vždy o prvním zářijovém víkendu se pardubické závodiště stává světem koní a lidí.
Účastníci výstavy a její návštěvníci mají možnost poznat práci s koňmi v pravém slova smyslu – ukázky si mohou prohlédnout na dostihové dráze, v paddocku, ve stájích i na sportovních kolbištích. Všude jsou koně mnoha různých plemen, kteří jsou představeni v chovatelských přehlídkách, při sportovních soutěžích i v ukázkách jezdeckého umění.
Místo konání: Agrofert Park (dostihové závodiště)
První víkend v září
www.pardubice-racecourse.cz

Zlatá přilba

V Pardubicích se od roku 1929 vždy na podzim strhne bitva o Zlatou přilbu. Vzácnou trofej – vyrobenou z ryzího stříbra, zlacenou a zdobenou jemnou rukou zlatníků a vyloženou jemnou kůží v barvách města – si ze svítkovského oválu odvážejí vítězové nejstaršího plochodrážního závodu na světě. Během nejsledovanějšího pardubického motoristického víkendu roku budou závodníci navíc bojovat o titul mistra světa v kategorii juniorů a mladí jezdci si to rozdají v nejstarším juniorském závodu světa –Zlaté stuze. Chybět nebude ani souboj mladých juniorů v kategorii do 250 ccm.
Září / říjen – plochodrážní stadion Svítkov
www.zlataprilba.cz

Městské slavnosti – podzimní část s ohňostrojem

Podtitul druhé části slavností, Město žije kulturou, bude vždy naplněn beze zbytku. Pardubické kulturní domy nabídnou tanec i koncerty, na Pernštýnském náměstí bude mimo jiné připraveno tržiště i sraz historických vozidel, odstartují odtud komentované procházky po parcích, Běh naděje nebo tradiční lampionový průvod. V předvečer Velké pardubické pak nevynecháme velkolepou ohňostrojovou show! Zlatým hřebem nedělního programu, který slavnosti zakončí, bude tradičně dostihové odpoledne zakončené Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou.
Říjen – zámek Pardubice, historické jádro města
www.kcpardubice.cz

Velká pardubická s Českou pojišťovnou

Nejstarší a nejtěžší kontinentální steeplechase cross country. Každá dostihová dráha má svou atmosféru, ta pardubická je však zcela specifická a nesmíte zde chybět! Jedná se o dostih s dlouhou tradicí a zajímavou historií a vítězství v něm je snem mnoha špičkových (a nejen českých) jezdců.
Druhá neděle v říjnu
www.pardubice-racecourse.cz


Sportoviště

Ve městě Pardubice je celá řada sportovních hal a nových I rekonstruovaných hřišť, v létě městu vládnou cyklisté a bruslaři – bruslení je oblíbené díky skvělé síti cyklostezek v rovinatém Polabí, které k projížďkám na bruslích i na kole přímo vybízí! Několikrát do roka vyjíždějí bruslaři houfně do ulic města v rámci oblíbené akce Pardubice na bruslích. Děti I dospělí mají v zimě též možnost bruslit v hokejové hale, a když napadne sníh, přijdou si na své I běžkaři – na dostihovém závodišti je už několik let udržovaný běžkařský ovál.

Ve městě je dále www.lanacek.lanovecentrum.cz, www.koupalistepardubice.cz anebo Aquacentrum Pardubice www.aquapce.cz.

Od roku 2012 láká k návštěvě milovníky vody, sportu i relaxace Aquacentrum Pardubice. A díky jedné z nejširších nabídek atrakcí a služeb se mu to daří náramně. A důvod? Jak už bylo naznačeno, je jím především unikátní kombinace toho, co je možné pod jednou střechou navštívit a podniknout. Na vodomilce čeká moderní padesátimetrový bazén, aquapark s vodními atrakcemi a v létním období sluneční pláž. Samozřejmostí je wellness a fitness centrum. Fyzičku je možné udržovat i v aerobic centru a ztuhlé tělo si nechat rozhýbat v rehabilitačním centru. Návštěvníci oceňují také to, že si už při vstupu mohou vybrat takový mix aktivit a služeb, který vyhovuje právě jim. Začít lze například ve zmiňovaném fitness centru, které nabízí funkční zónu, kardio zónu, moderně vybavenou posilovnu a nezbytné občerstvení. Únavu pak můžete rozpustit v 50m bazénu, kde si své místo najdou nejen rekreační nebo kondiční plavci ale i handicapovaní občané. Především děti, ale rozhodně nejen je, lákají vodní atrakce a radovánky. Vydovádět se mohou v divoké řece, bazénu s vlnobitím, na horolezecké stěně nad vodou, na člunovém tobogánu nebo super rychlé trojskulzavce. A na ty, které vodní hrátky příliš unaví, čekají relaxační bazén s masážními tryskami a vodopádem nebo dvě propojené vířivky s vodou o velmi příjemné teplotě 32º C. Také v této zóně je samozřejmě myšleno i na žaludky malých i velkých návštěvníků. Lahůdky pro všechny věkové kategorie nabízí zdejší "mokré" bistro. Že dáváte přednost většímu klidu a relaxu? Pak rozhodně zamiřte do wellness! Najdete tady saunu, sněhovou komoru, páru, solnou jeskyni, infra komoru, Kneippovu bylinou lázeň nebo výřivku s másážními tryskami.

Sportovní park Pardubice

Přivést děti ke sportu je každoročně cílem akce, která vždy druhý týden v srpnu oživí pardubický park Na Špici. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet několik desítek sportů, nechybí ani velmi oblíbená stanoviště přímo na řekách. Pardubice tímto projektem navázaly na velmi úspěšné sportovní léto, kdy pořádaly Olympijský park Pardubice 2016 a pardubický olympijský park byl nejnavštěvovanější ze všech olympijských parků v zemi. Nabídka kvalitních sportovních klubů a krásný park na soutoku Labe s Chrudimkou jsou silnou stránkou Pardubic. Sportovní park je koncipován především pro děti – rodiny s dětmi, příměstské tábory a milovníky aktivně tráveného volného času. V nabídce nechybí exhibice a autogramiády, masové běhy a in-line bruslení, streetbalové turnaje a další. V době konání Sportovního parku Pardubice se ve městě koná také celá řada kulturních a společenských akcí.

Vývoj počtu obyvatel obce Pardubice od roku 2013.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Pardubice

Počasí meteostanice Pardubice

Vzdálenost meteostanice od obce Pardubice: 1 km

Poslední data: 25.4.2024 12:40

Umístění: 225 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Pardubice

Teplota
8,7
°C
Zdánlivá teplota
4,5
°C
Rosný bod
-1,3
°C
Vlhkost
47,4
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
824,3
W/m2
Atmosférický tlak
1005,4
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
2,5
m/s
Nárazový vítr
3,7
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Pardubice

Dnes
2/10
°C
Zítra
1/15
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Pardubice se také nachází

Barchov

Barchov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 314

/ /
Blato

Blato

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Bohumileč

Bohumileč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Brozany

Brozany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Bylany

Bylany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 460

/
Časy

Časy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 229

/
Čepí

Čepí

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 449

/
Černá u Bohdanče

Černá u Bohdanče

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 666

/
Černá za Bory

Černá za Bory

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Choteč

Choteč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 357

/
Chrudim

Chrudim

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 22 113

/
Chrudim I

Chrudim I

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Chrudim II

Chrudim II

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Chrudim IV

Chrudim IV

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Cihelna

Cihelna

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (S)

/
Dašice

Dašice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 2 166

/
Dědek

Dědek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Doubravice

Doubravice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Dražkov

Dražkov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Dražkovice

Dražkovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Dřenice

Dřenice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 419

/
Dříteč

Dříteč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 614

/
Drozdice

Drozdice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Dubany

Dubany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 322

/
Hostovice

Hostovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Hrádek

Hrádek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/ /
Hrobice

Hrobice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 266

/
Jezbořice

Jezbořice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 379

/
Kladina

Kladina

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Kostěnice

Kostěnice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 553

/
Kozojedy

Kozojedy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Kunětice

Kunětice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 348

/
Lány na Důlku

Lány na Důlku

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Lány u Dašic

Lány u Dašic

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 127

/
Lázně Bohdaneč

Lázně Bohdaneč

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 3 271

/
Lukovna

Lukovna

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Malolánské

Malolánské

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Medlešice

Medlešice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Mikulovice

Mikulovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 313

/
Mnětice

Mnětice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Němčice

Němčice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 785

/
Nemošice

Nemošice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Nové Jesenčany

Nové Jesenčany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Ohrazenice

Ohrazenice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Opočínek

Opočínek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Ostřešany

Ostřešany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 098

/ /
Pardubičky

Pardubičky

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Počaply

Počaply

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Pod Dubem

Pod Dubem

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Pohránov

Pohránov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Polabiny

Polabiny

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Popkovice

Popkovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Ráby

Ráby

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 577

/
Rosice

Rosice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Rozhovice

Rozhovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 290

/
Rybitví

Rybitví

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 276

/
Semtín

Semtín

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Sezemice

Sezemice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 4 066

/
Spojil

Spojil

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 523

/
Srch

Srch

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 1 711

/
Srnojedy

Srnojedy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 767

/
Staré Čívice

Staré Čívice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Staré Hradiště

Staré Hradiště

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 1 915

/
Staré Jesenčany

Staré Jesenčany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 421

/
Staročernsko

Staročernsko

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Starý Mateřov

Starý Mateřov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 892

/
Stéblová

Stéblová

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 256

/
Studánka

Studánka

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 2 km (SV)

/
Svítkov

Svítkov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Topol

Topol

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Třebosice

Třebosice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 263

/
Třibřichy

Třibřichy

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 286

/
Trnová

Trnová

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Tuněchody

Tuněchody

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 616

/
Úhřetice

Úhřetice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 494

/
Úhřetická Lhota

Úhřetická Lhota

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 282

/
Vejvanovice

Vejvanovice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 303

/
Velké Koloděje

Velké Koloděje

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Velkolánské

Velkolánské

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Veská

Veská

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Vestec

Vestec

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Zámek

Zámek

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 1 km (S)

/
Zástava

Zástava

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (SV)

/ /
Žižín

Žižín

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Zminný

Zminný

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Zámek Pardubice

Zámek Pardubice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 1 km (SZ)

/ /
Rozhledna Barborka

Rozhledna Barborka

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (JZ)

/
Zámek Slatiňany

Zámek Slatiňany

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (J)

/
Rozhledna Bára II

Rozhledna Bára II

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 13 km (J)

/ / / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Bozkovské dolomitové jeskyně

Bozkovské dolomitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 75 km od obce Pardubice?

Bozkovské dolomitové jeskyně leží na severním okraji obce Bozkov ve svahu plošiny Na Vápenci (485 m n. m.) v Krkonošském krasu.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Zřícenina hradu Žumberk

Zřícenina hradu Žumberk je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Pardubice?

Zřícenina hradu Žumberk stojí na vysokém ostrohu nad řekou Holetínkou u městyse Žumberk na Chrudimsku.

Aquacentrum Pardubice

Od roku 2012 láká k návštěvě milovníky vody, sportu i relaxace Aquacentrum Pardubice.

Název obce Pardubice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Rozhledna Barborka

Rozhledna Barborka je ve vzdušné vzdálenosti 13 km od obce Pardubice?

Rozhledna Barborka se nachází na severním okraji Železných hor v nadmořské výšce 312 m, u vesnice Horní Raškovice (obec Svinčany) vzdálené přibližně 3,5 km severozápadně od Heřmanova Městce.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Pardubice snížil o 3 980?

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 50 km od obce Pardubice?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Pardubickém kraji 510 037 obyvatel, z toho 252 946 mužů a 257 091 žen?

Praha

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Praha s 1 129 145 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 96 km?

Praha je hlavní a zároveň největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvyšším bodem v Pardubickém kraji je Králický Sněžník (1 424 m n. m.), okres Ústí nad Orlicí, nejnižším bodem je hladina Labe (201 m n.m.)?

Z Králického Sněžníku, třetího nejvyššího pohoří v ČR, odtéká voda do 3 různých úmoří – Černého, Baltského a Severního moře?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Reklama