Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Znojmo
Správní obvod:Znojmo
GPS souřadnice:48.836801N, 16.163374E
Nadmořská výška:210 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1229 (795 let)
Katastrální výměra:841 ha
Počet obyvatel:1 776
PSČ:671 25
Adresa URL:www.hodonice.cz

Historie obce Hodonice

Z původního slovanského rodového jména Godoň Hodoň vznikl dnešní název Hodonice. Zeměpisná poloha a příznivé podnebí umožnily že již od starší doby kamenné bylo území Hodonice nepřetržitě osídleno. Archeologické nálezy všech kultur umožnily, že se Hodonice staly pro badatele pravěku Československa známým pojmem.

Nejstarší písemná zpráva o Hodonicích ze dne 13. března 1229 uvádí věnování svobodného statku Hodonického Přemyslem Otakarem I. královnou Konstancií probožství na Hradišti u Znojma. K roku 1348 je v kronice obce uvedeno, že část majetku v Hodonicích koupil klášter Klarisek ze Znojma. Církevním vrchnostem byli obyvatelé Hodonic povinni odvádět desátky a robotovat. Klášterní vrchnosti se přičiňovaly o dosídlování obce zejména po válečných pohromách a po oslabení obyvatelstva morem a umožňovaly tak postupné poněmčování.. V kronice obce se uvádí stav po třicetileté válce: V obci bylo 29 domů starousedlíků a 11 novousedlíků. Starých a opuštěných zůstalo 6 domů.

Již v roce 1643 se snažily církevní úřady o sloučení Hodonic s obcí Tasovice. Olomoucká církevní vrchnost však s tímto nesouhlasila a sloučení se tak neuskutečnilo.

V období francouzkých válek obec hodně trpěla a byla značně poškozena. V roce 1805 museli občané Hodonic Francouzům odvést 400 zlatých a místní farář 1000 zlatých. V roce 1809 proběhla památná bitva u Znojma. Při této příležitosti navštívil naší obec císař Napoleon v doprovodu štábu důstojníků. Přenocovali na statku mlynáře Tulipána. Dům stojí dodnes a má č.p.19.

Obyvatelé se již od počátku zabývali především polním hospodářstvím. Pěstovali především pšenici, žito, později pícniny, zvláště jetel. Jsou zde i první zmínky o pěstování okurek a brambor. Vinná réva se zde pěstovala již dávno.

po zrušení klášterů na konci 18. stol. postupně přecházeli obyvatelé do období kapitalistického obhospodařování pozemků v rámci dvorů a soukromých rolnických usedlostí.. Rozšířilo se zde pěstování ječmene, řepy, zelí, zeleniny a meruněk. Víno se pěstovat nikdy nepřestalo. Stará obecní pečeť s pluhem a vinařským nožem charakterizuje hospodářský základ života obce.

V Hodonicích kromě mlýnu byl v roce 1722 zřízen pivovar se sladovnou, která byla v provozu až do roku 1938. O významu obce svědčila i místní nemocnice. Škola byla postavena v roce 1793 a rozšířena na dvojtřídku v roce 1835. Pošta byla zřízena v roce 1869. V roce 1870 projel hodonickým nádražím první vlak.

Hodonice měly mnoho vydatných pramenů pitné vody. Největší tzv. Jánský u pivovaru a v pískovcových studnách nad hřbitovem. Tyto prameny sloužily lidem i po roce 1945. Jejích vydatnost se však stále zmenšovala, až nakonec téměř zanikly.

Za Rakousko-Uherska měly Hodonice 150 popisných čísel a něco málo přes 700 obyvatel německé národnosti a jen dvě české rodiny, které se neponěmčily.. Zemědělci byli rozděleni do dvou skupin. Jednu představovalo 15 velkých sedláků, druhou malí rolníci a chalupníci.

První světová válka zanechala v naší obci také stopy. Hroutící se habsburská monarchie nebyla již schopna zastavit běh událostí ani s pomocí šlechty, části buržoazie a pravicových demokratů. Toto potvrdila generální stávka dne 14. října 1918, kde stávkující žádali samostatnou Československou republiku, která byla nakonec 28. října 1918 vyhlášena. Pro německé obyvatelstvo obce Hodonice to byla tvrdá rána. Vždyť Němci, kteří v Čechách po 300 let byli neomezenými pány ve městech i na vesnicích, se museli po vzniku ČSR podřizovat novým poměrům, ve kterých v počátcích nerozhodovali. Byli nuceni žít, spolupracovat a řídit se zákony těch, které dříve ovládali. Jen těžko se smiřovali s tím, že do obce se nastěhovaly rodiny českých zaměstnanců, že byla zřízena česká škola, zřízeny okurkárna a mlékárna, které měly české správce - Memadala a Valtra (z Prahy).

Za první republiky měla obec 256 popisných čísel a málo přes 800 obyvatel, převážně německé národnosti a jen 16 českých rodin. Byli to zaměstnanci nádraží, četnické stanice, pošty atd. Někteří však byli zuřiví Henleinovci. Činnost hodonických Henleinovců vyvrcholila v září 1938 velkou schůzí, která se konala u Tasovického mostu. Celý život se pak v obci vyvíjel pod vlivem fašistické NSDAP, která byla nástrojem hitlerovské propagandy u nás. Blížila se okupace ČSR, na kterou se místní Němci připravovali. Po okupaci zůstalo v obci asi 6 českých rodin.. Během 2. světové války odboj proti fašistům v Hodonicíh organizován nebyl.. Naše obec byla osvobozena 8. května 1945. o obec se nijak zvlášť nebojovalo, byla pouze lehce bombardována, zejména proto, že v akátových lesích směrem k mlýnu byla německá obrněná samohybná děla a několik osobních automobilů.

V Hodonicích vzhledem ke složení obyvatel se přivítání osvoboditelů zúčastnila jen malá hrstka občanů české národnosti, kteří se nikdy neponěmčili. Pro tyto lidi však bylo osvobození od šikanování a ponižování fašisty jen proto, že jsou Češi.

Po prvních dnech opojení z nabyté svobody vracel se život v naší obci do normálních kolejí. Mezi hlavní a první úkoly vzniklých národních výborů patřilo v té době vyřešení otázky německé menšiny. Dne 13. července 1945 bylo z obce odsunuto mnoho Němců do Německa a Rakouska. Brzy po osvobození došlo k osídlování obce. Obecní agendu o osídlování vedl první správní komisař Pytlík, po něm potom učitel Stanislav Krejčí. Prvními českými obyvateli bylo četnictvo, které zde mělo svojí stanici.. Noví čeští lidé přišli na nádraží, na poštu, do mlékárny a pak již nastalo postupné osídlování českými lidmi.

Do obce přicházeli občané české i slovenské národnosti a také ti, kteří se na výzvu vlády vrátili z ciziny. Novoosídlenci přicházeli především z Moravského Slovácka - okresů Kyjov a Hodonín, a dále z Třebíčska a Moravskobudějovicka.. Za zmínku stojí i příchod bývalých vojáků našeho 1. armádního sboru v SSSR, z nichž dosud v obci žije pan Pirkl Jaroslav. Nově přiší obyvatelé se nastěhovali do domů, opuštěných Němci. Kromě obydlí byla dosídlencům přidělena i zemědělská půda, na které soukromě hospodařili. Po vzniku zemědělského družstva, kdy byla půda sloučena do celků, většina obyvatel začala pracovat v zemědělském družstvu. Mladé družstvo potřebovalo mnoho sil organizátorských i pracovních. Začalo se s výstavbou kravínů, vepřínů a zemědělských středisek. O něco později došlo potom i ke sloučení JZD Hodonice a Krhovice.Po překonání počátečních problémů začalo i družstvo dosahovat lepších výsledků. Odměny družstevníků se začaly rychle vyrovnávat s odměnami pracovníků v místních průmyslových závodech. O několik let později, sloučilo se toto družstvo s JZD Tasovice.

Od roku 1945 se v obci neustále něco budovalo. V počátcích bylo přistoupeno k odvodňování zemědělské půdy hlavně zelnic za obcí, směrem na Krhovice. Bývalý mlýn č.p. 33 byl přestaven na kulturní dům. Později zde byly zřízeny úřadovny národního výboru a kino. V ještě pozdější době zde byla krejčovská dílna, čistírna, poštovní úřad, knihovna atd. V současné době celý objekt slouží jako hotel"MR Peppino"

Obec jako jedna z prvních na okrese vybudovala dětské jesle a mateřskou školu. Na to byla postavena nová samoobsluha s potravinami. V počátcích 50. let byl vybudován závod Vertex a hlavně střediska JZD. Budova bývalého MNV byla přestavěna na zdravotní středisko, které je zde dosud. Z bývalého tanečního sálu pohostínství byla vybudována prodejna průmyslového zboží Jednoty, nyní je zde obchod Renta.

Začátkem 80. let byl vybudován v obci vodovodní řád a postaven i hydroglóbus. Během let 1988 - 1998 byla celá obec plynofikována. V roce 1991 byla dokončena výstavba ČOV a část obce byla napojena na kanalizaci.. V současné době vrcholí přípravy na odkanalizování celé obce a na vybudování dokonalé ČOV.

V roce 1976 zahájila provoz nová sladovna, která byla vybudována nákladem 220 mil. Kč. Základní kámen pro nový závod Vertex byl položen 10.10.1974 a dne 15.2.1979 zapálen první vanový agregát. Náklady na vybudování tohoto závodu činily asi 290 mil. Kč.

Agropodnik Znojmo vybudoval v obci panelový sklad ovoce a zeleniny s řízenou atmosférou, chladícími a mrazícími boxy. V současné době patří sklad Zemědělskému družstvu Hodonice, které zde sídlí.

Zemědělský nákupní a zásobovací závod Znojmo vedle starých provozů na severním okraji obce vystavil velkokapacitní silo se skladovací kapacitou 50 000 t obilí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hodonice

Počasí meteostanice Višňové

Vzdálenost meteostanice od obce Hodonice: 16 km

Poslední data: 29.3.2024 16:00

Umístění: 332 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Višňové

Teplota
24,1
°C
Zdánlivá teplota
23,5
°C
Rosný bod
11,2
°C
Vlhkost
35,1
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
362,0
W/m2
Atmosférický tlak
1003,8
hPa
Směr větru
Z
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Višňové

Dnes
2/17
°C
Zítra
7/20
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hodonice se také nachází

Bantice

Bantice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 290

/
Borotice

Borotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 425

/
Božice

Božice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 530

/
Chvalovice

Chvalovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 641

/
Derflice

Derflice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Dobšice

Dobšice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 2 300

/
Dyjákovičky

Dyjákovičky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 583

/
Dyje

Dyje

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 500

/
Hnízdo

Hnízdo

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Krhovice

Krhovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 2 km (J)
Počet obyvatel: 611

/
Křídlůvky

Křídlůvky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 246

/
Kuchařovice

Kuchařovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 887

/
Kyjovice

Kyjovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 148

/
Lechovice

Lechovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 548

/
Micmanice

Micmanice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Načeratice

Načeratice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Nový Šaldorf

Nový Šaldorf

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Nový Šaldorf - Sedlešovice

Nový Šaldorf - Sedlešovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 1 795

/
Oblekovice

Oblekovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Oleksovice

Oleksovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 668

/
Oleksovičky

Oleksovičky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Práče

Práče

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 800

/
Prosiměřice

Prosiměřice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 857

/
Sedlešovice

Sedlešovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Slup

Slup

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 517

/
Stošíkovice na Louce

Stošíkovice na Louce

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 313

/
Strachotice

Strachotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 1 020

/
Suchohrdly

Suchohrdly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 383

/
Tasovice

Tasovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 1 km (Z)
Počet obyvatel: 1 415

/
Těšetice

Těšetice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 615

/
Tvořihráz

Tvořihráz

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 416

/
Valtrovice

Valtrovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 414

/
Vítonice

Vítonice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 248

/
Vrbovec

Vrbovec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 228

/
Znojmo

Znojmo

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 32 766


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Název obce Hodonice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Hodonice v jednotlivých krajích: Jihočeský: 1x, Jihomoravský: 1x.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aqualand Moravia Pasohlávky

Aqualand Moravia Pasohlávky je ve vzdušné vzdálenosti 31 km od obce Hodonice?

Aqualand Moravia je nejmodernější aquapark s největším počtem zastřešených atrakcí v ČR a leží pouhých 20 minut jízdy od Brna, na břehu Novomlýnských nádrží.

Centrum léčivých rostlin Brno

Centrum léčivých rostlin Brno je ve vzdušné vzdálenosti 48 km od obce Hodonice?

Centrum léčivých rostlin, které se nachází na jižním svahu Kraví hory, vedle plaveckého bazénu, je speciální botanickou zahradou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Zámek Miroslav

Zámek Miroslav je ve vzdušné vzdálenosti 16 km od obce Hodonice?

Nejstarší památkou malého města na Znojemsku je bývalá vodní tvrz, postupně přestavěná do podoby goticko-renesančního zámku.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hodonice 880 mužů a 896 žen?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Skanzen Strážnice

Skanzen Strážnice je ve vzdušné vzdálenosti 84 km od obce Hodonice?

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici, jak zní oficiální název zdejšího skanzenu, se rozprostírá podél severozápadní okraje města Strážnice. Od města jej dnes odděluje Baťův kanál (v původním korytě Morávka)

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Dvorní zookoutek U Pipinga

Dvorní zookoutek U Pipinga je ve vzdušné vzdálenosti 36 km od obce Hodonice?

Dvorní zookoutek U Pipinga, z.s. v Jaroměřicích nad Rokytnou je spolkem, který pečuje o zakrslá, exotická a chráněná zvířata včetně ohrožených druhů.

Brno-Střed

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Brno-Střed s 85 583 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 51 km?

Brno-střed je jednou z 29 městských částí statutárního města Brna. Městská část se rozkládá zhruba uprostřed města po obou březích řeky Svratky západně od řeky Svitavy a svým územím se do určité míry kryje s územám města Brna v letech 1850-1919

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Reklama