Obecní znak
Základní informace
Kraj:Středočeský
Okres:Rakovník
Správní obvod:Rakovník
GPS souřadnice:50.152718N, 13.900428E
Nadmořská výška:470 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1334 (690 let)
Katastrální výměra:1 337 ha
Počet obyvatel:5 483
PSČ:271 01
Adresa URL:www.novestraseci.cz

Části obce Nové Strašecí: Pecínov

Památky a zajímavosti Nové Strašecí

Dominantou města je Komenského náměstí, na němž stojí městský úřad a budova někdejší radnice s věží a hodinami. V současnosti tady sídlí umělecká škola.

Radnice

Trojkřídlá patrová budova radnice s věží vévodí horní, jihozápadní straně Komenského náměstí. O stáří stavby svědčí renesanční bosovaný kamenný portál, který se dochoval na hlavním průčelí objektu a byl odkryt po roce 1990 před celkovou opravou stavby. Střední část dvorního průčelí radnice byla vylehčena arkádami. Dnešní podoba objektu pochází až ze třicátých let 19. století, kdy byla celá stavba obnovena po zničujících požárech. Radnice, jedna z nejvýstavnějších staveb náměstí, měla již roku 1633 věž, neboť městská rada řešila opravu zde umístěných hodin. Vedle úřadu a zasedacích místností se na radnici nacházel do první poloviny 19. století pivní a vinný šenk a šatlava.

Kostel Narození Panny Marie

Původně gotický kostel, který se uvádí jako farní již v polovině 14. století. Z té doby se zachoval presbytář prosvětlený původně hrotitými okny, jejichž torza jsou uchována ve zdivu nad záklenky dnešních oken. Kostelní loď byla přistavěna po roce 1553, celek posléze prošel barokní úpravou. Bezvěžovou stavbu kostela obklopoval hřbitov. Před západním průčelím stála mohutná šestiboká zvonice, v jejímž horním patře se ukrývala trojice zvonů. Zvonice byla stržena roku 1839 a vzápětí stavitel Rudolf Štech kostel přestavěl a zvětšil do dnešní podoby. Uvnitř stavby je cenné barokní zařízení.
Dnešní podoba fary pochází z počátku 19. století, kdy byl objekt kompletně přestavěn po požáru. Stavebně-historický průzkum však zjistil zbytky staršího zdiva. Farní dům se na svém místě nacházel patrně již od středověku. Budova, obklopená pozdně barokními hospodářskými stavbami, dodnes slouží svému původnímu účelu.

Kaple sv. Isidora

K poctě sv. Isidora, na venkově oblíbeného patrona rolníků, byla roku 1711 založena na Pražském předměstí kaple. Uvnitř stála v místě oltáře dřevěná polychromovaná světcova socha v životní velikosti, působivá svým prostým výrazem a dnes hodnocená jako nadprůměrně kvalitní.
V důsledku reforem císaře Josefa II. byla kaple roku 1783 zrušena a opětovně vysvěcena jako hřbitovní, když byl okolo ní roku 1830 založen nový městský hřbitov. Pro nedostatek hrobových míst se hřbitov roku 1912 přestěhoval na pole za město.

Kaplička sv. Trojice na Mackově hoře

Trojboká hranolová kaplička měla pilastry zdobená průčelí uprostřed s nikami. Její založení patrně po polovině 18. století je v pověstech spojováno se zažehnáním morové epidemie v městečku a okolí. Údajně byly pod jejími základy pochovány ostatky těl z dnes neznámé vojenské šarvátky. Zatím jediná známá písemná zpráva vztahující se k existenci kapličky pochází z r. 1832, kdy ji měšťan Josef Kouřimský nechal na vlastní náklady opravit. Drobnou stavbu obklopovala trojice lip a skupina stromů s kaplí byla zdaleka viditelná, zejména z trasy nedaleké karlovarské silnice. Poškozená kaple byla opravena na sklonku devadesátých let 20. století.

Stochovská kaplička

V Konopase při cestě ze Strašecí ke Stochovu, v sousedství cesty u studánky, vybudovali roku 1856 manželé Kurzveilovi kapli Panny Marie. Pramenitá voda byla svedena pod základy stavby a uvnitř uprostřed podlahy vyzděna malá studánka s čistou vodou, která měla údajně léčivou moc. Podle pověsti pomáhala uzdravovat oční nemoci. Vážně poškozenou kapli opravil počátkem devadesátých let 20. století kroužek ochránců přírody pod vedením pana Františka Červenky.

Bývalá synagoga

Uprostřed malého židovského ghetta na jižní straně města, v sousedství hradební zdi, byla po polovině 18. století vybudována synagoga. Vedle ní stávala židovská škola. Roku 1858 byla synagoga přestavěna v duchu pozdního klasicismu. V roce 1950 koupila stavbu Církev československá a zřídila tu svůj sbor.

Další výrazné historické stavby

Typická školní budova na náměstí pochází z devadesátých let 19. století a postavil ji zdejší zednický mistr Vojtěch Molek. Otevřena byla roku 1897 a od té doby představuje výraznou dominantu města při pohledu ze silnice od Čelechovic. Budova nahradila starší, již nevyhovující školu u kostela, postavenou o sedmdesát let dříve (dnešní muzeum).

Další dominantu Nového Strašecí, tentokrát při pohledu od Rudy, představuje bývalý okresní dům s polokruhovým půdorysem. Budova, dokončená roku 1928, měla původně jen přízemí a patro. Horní dvě podlaží přibyla v padesátých letech 20. století, kdy zde sídlil novostrašecký okresní národní výbor, zrušený v roce 1960.

Z roku 1928 také pochází budova dnešního městského úřadu na náměstí. Původně zde sídlila okresní hospodářská záložna, po válce tu pracovala pobočka Státní banky československé. Městský úřad (MěNV) se sem přemístil z budovy radnice roku 1960.

K významným rodinným domům stavěným při městě náleží tzv. Šroubkova vila, která je dnes součástí staveb polikliniky. Novorenesanční objekt z přelomu 19. a 20. století zakoupil pražský hoteliér Karel Šroubek a v meziválečném období zde vytvořil své letní sídlo. Přivítal tu řadu významných hostů, mezi něž patřil chicagský starosta Antonín Čermák, rodák z Kladna. Teprve v padesátých letech byla vila architektonicky znehodnocena novou přístavbou polikliniky.
V sedmdesátých letech 19. století vzniklo při výstavbě Buštěhradské dráhy místní nádraží, nacházející se pod městem. Jeho budova má téměř neporušenou podobu.

Poblíž Komenského náměstí najdeme historickou stavbu sokolovny z roku 1923.

Dalším zajímavým objektem je průčelní stavba dnešního domu pro seniory, původně okresní chorobinec, postavený v letech 1894-1896.

Dosud přehlíženou technickou památku, z větší části zachovanou v původní podobě, představuje areál staré továrny, postavený v letech 1872-1873 jako akciová škrobárna. Po neúspěšném provozu se tu brzy začalo s dřevovýrobou, která byla zrušena až v devadesátých letech 20. století.

K dominantním technickým stavbám náleží také vodojem na Šibeničním vrchu, postavený v roce 1954, nebo areál městských jatek z roku 1905.

Dvě sochy Jana Nepomuckého

K malebným památkám zachovaným ve městě patří dvě barokní sochy sv. Jana Nepomuckého, umístěné dnes v areálu katolického kostela. Socha Jana Nepomuckého stojící při jižní straně kostela je starší, pochází z roku 1705 a až do roku 1957 stála na náměstí. Druhá socha, umístěná na kamenném sloupu a nacházející se při jižní straně kostela směrem k faře, je z roku 1710 a původně stála kdesi u rozcestí, patrně za městem před kaplí svatého Isidora.


Rozhledna na Mackově hoře

Jednou z celé řady vyhlídkových staveb, které byly pro turisty zpřístupněny v roce 2001 je rozhledna na Mackově hoře, nacházející se asi 1 km západně od Nového Strašecí. Její otevření proběhlo v sobotu 5. května. Pakliže budete chtít rozhlednu navštívit, vydejte se z centra města směrem na Rakovník, přijedete na silnici Mšec-Rakovník, odbočte směrem doleva a asi po 300 metrech zahněte ze silnice vpravo. Podél chatové osady dorazíte až na místo.

„Sympaticky" vyhlížející stavbička je první stavbou svého druhu v naší zemi - obdobné rozhledny nalezneme například u Lhotky nedaleko Uherského Brodu, u obce Záboří u jihočeské Blatné a jinde. Rozhledna na Mackově hoře je 36 metrů vysoká věž postavená na tomto místě firmou Eurotel v říjnu a listopadu roku 2000 (kolaudace stavby proběhla 9. února 2001). Rozhlednu provozovalo Muzeum T.G.M. Rakovník (dříve Okresní muzeum v Rakovníku) od jejího otevření do konce června 2007, kdy vyvrcholily problémy s financováním provozu rozhledny. Věž byla do 8. září 2007 uzavřena, posléze se provozu ujalo město Nové Strašecí.

Zdoláte-li 98 schodů a vystoupáte na vyhlídkovou plošinu, která se nachází 21 metrů nad zemí, uvidíte za pěkného počasí například horu Říp, Lovoš, Milešovku, Klínovec, území přírodního parku Džbán, křivoklátské lesy a také část Nového Strašecí. S okolní krajinou se návštěvník může seznámit na 8 informačních tabulích, které se na ochozu věže nacházejí.

Tipy na výlet v obci Nové Strašecí a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Nové Strašecí

Počasí meteostanice Srby

Vzdálenost meteostanice od obce Nové Strašecí: 9 km

Poslední data: 25.4.2024 02:50

Umístění: 387 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Srby

Teplota
0,0
°C
Zdánlivá teplota
-3,9
°C
Rosný bod
-2,6
°C
Vlhkost
83,1
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1007,2
hPa
Směr větru
Z
Rychlost větru
2,2
m/s
Nárazový vítr
3,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Srby

Dnes
1/9
°C
Zítra
0/13
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Nové Strašecí se také nachází

Bdín

Bdín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 71

/
Čanovice

Čanovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Čelechovice

Čelechovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Drnek

Drnek

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 182

/
Dučice

Dučice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Honice

Honice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Hradečno

Hradečno

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 533

/
Hřešice

Hřešice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Hvězda

Hvězda

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Kačice

Kačice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 220

/
Kalivody

Kalivody

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 102

/
Kamenné Žehrovice

Kamenné Žehrovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 612

/
Krušovice

Krušovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 577

/
Lány

Lány

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 2 187

/
Ledce

Ledce

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 474

/
Lodenice

Lodenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Lužná

Lužná

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 1 934

/
Malíkovice

Malíkovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 377

/
Milý

Milý

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 220

/
Mšec

Mšec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 851

/
Mšecké Žehrovice

Mšecké Žehrovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 630

/
Nová Studnice

Nová Studnice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Nový Dům

Nový Dům

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 166

/
Pecínov

Pecínov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 1 km (J)

/
Přerubenice

Přerubenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 83

/
Řevničov

Řevničov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 408

/
Ruda

Ruda

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JZ)
Počet obyvatel: 811

/
Rynholec

Rynholec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JV)
Počet obyvatel: 1 060

/
Srbeč

Srbeč

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 308

/
Srby

Srby

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Stochov

Stochov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 5 309

/
Třtice

Třtice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 503

/
Tuchlovice

Tuchlovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 2 667

/
Vašírov

Vašírov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Žilina

Žilina

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 828


Reklama
Víte že?

Název obce Nové Strašecí se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rozhledna Mackova hora

Rozhledna na návrší Mackova hora (524 m n. m.) leží 1 km západně od Nového Strašecí a vznikla v roce 2001.

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Středočeském kraji 1 415 463 obyvatel, z toho 702 541 mužů a 712 922 žen?

Nejvyšším bodem ve Středočeském kraji je vrchol brdských hřebenů Tok (862 m n.m.), nejnižším bodem je řečiště Labe u Dolních Beřkovic (158 m n.m.).

Ski areál Chotouň

Ski areál Chotouň je ve vzdušné vzdálenosti 52 km od obce Nové Strašecí?

Ski areál Chotouň se rozprostírá východně od obce Jílové u Prahy v nadmořské výšce 350 až 400 m.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 37 km od obce Nové Strašecí?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Nové Strašecí zvýšil o 253?

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 29 km od obce Nové Strašecí?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Vodní park Čabárna

Vodní park Čabárna je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Nové Strašecí?

Vodní park Čabárna se nachází u obce Cvrčovice a nabízí chov kaprů KOI, vodních rostlin, naučnou stezku a mnoho dalšího.

Praha

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Praha s 1 129 145 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 39 km?

Praha je hlavní a zároveň největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Reklama