Obecní znak
Základní informace
Kraj:Zlínský
Okres:Vsetín
Správní obvod:Valašské Meziříčí
GPS souřadnice:49.471806N, 17.971128E
Nadmořská výška:294 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1297 (727 let)
Katastrální výměra:5 455 ha
Počet obyvatel:21 518
PSČ:757 01
Adresa URL:www.valasskemezirici.cz
Facebook:www.facebook.com

Části obce Valašské Meziříčí: Bynina, Hrachovec, Juřinka, Krásno nad Bečvou, Lhota, Podlesí

Památky a zajímavosti Valašské Meziříčí

Valašské Meziříčí se může pochlubit bohatou a dramatickou historií, dvěma zámky, několika kostely a památkovou zónou, která byla vyhlášena v roce 1992.

Náměstí i s přilehlými ulicemi tvořily původně středověkého město. Toto území bylo ohraničeno dnes již neexistujícími městskými hradbami. Její součástí je 45 renesančních a barokních měštanských domů, z nichž nejvýznamější jsou:

Dům U dvanácti Apoštolů – Měšťanský dům z roku 1598 je zdobený reliéfy svatých z 2. poloviny 18. století a najdete jej na rohu ulic Komenského a Křižkovského.

Centrální plochu náměstí krášlí dvojice soch, které od sebe dělí dvě staletí. Starší z nich je barokní sloup Panny Marie z poslední třetiny 17. století. Plastika vynikající umělecké úrovně je důležitá svým umístěním v prostoru náměstí. Jejím protějškem je socha sv. Floriána z roku 1901. Dílo Františka Neumanna z Kroměříže stojí na bohatě členěném barokním podstavci z první poloviny 18. století. Okolí sochy tvoří vzrostlá zeleň s lavičkami, která toto místo předurčuje k zastavení a odpočinku.


Historické objekty a kulturní památky

Zámek Kinských je původně barokní správní budova z roku 1730, v polovině 19. století přestavěná na empírový zámek. K zámku přiléhá rozsáhlý park s hodnotnými druhy dřevin, založeným na přelomu 18. a 19. století. Objekt byl v majetku rodů Žerotínů a Kinských. Zámek je tvořen obdélnou patrovou klasicistní budovou se středním mělkým rizalitem ukončeným trojúhelným štítem v němž je umístěn kamenný znak rodu Kinských. V současnosti v něm sídlí Muzeum regionu Valašssko. Najdete zde dvě stálé expozice. První je věnovaná osvětlovacímu sklu a gobelínům. Tato uměleckoprůmyslová výroba má ve městě dlouholetou tradici a ukazuje šikovnost a zručnost zdejších lidí. V zámeckých prostorách se konají i svatby a jiné společenské akce.

Dominantní stavbu tyčící se nad Rožnovskou Bečvou – zámek Žerotínů začal stavět Jan z Pernštejna v roce 1538, dostavěli ho Žerotínové. Ve 2. polovině 19. století byl využíván jako ženská trestnice. Během válek se proměnil na vojenský lazaret. K severnímu křídlu přiléhá velmi hodnotný kamenný portál se znakem hrabat Žerotínů. Rozsáhlá rekonstrukce zahájená na sklonku minulého století umožnila učinit ze zámku Žerotínů centrum kulturního života města. V jeho prostorách se nachází divadelní sál, suterén je vyhrazen pro M-klub, jedno z nejhezčích zařízení svého druhu v České republice.
V jižním rohu křídla byla vybudována kaple, zasvěcená Smrtelným úzkostem Ježíše Krista, zdobená freskami, jejichž autorem je pravděpodobně přední moravský malíř období baroka Josef Ignác Sadler.

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je původně gotická stavba ze 13. století. V roce 1581 k němu byla přistavěna renesanční věž s portálem a v 17. a 18. století byl barokně přestavěn.

Kostel sv. Jakuba Většího je církevní památka pocházející ze 16. století stojící nedaleko zámku Kinských. V jádru jde o pozdně gotickou stavbu s pozdějšími renesančními a barokními dostavbami a úpravami. Součástí interiéru je barokní obraz světce a lidová dřevořezba svatého Jiřího.

Kostel Nejsvětější Trojice je částečně roubená stavba pochází z konce 16. století. Původně to byl renesanční hřbitovní kostel. Nyní je zde soustředěna stálá expozice kamenných a dřevěných plastik architektonického, náhrobního a oltářního charakteru. K nejzajímavějším exponátům lapidária patří nástěnný náhrobník Magdaleny Žernovské ze Žernoví a epitaf jejího otce Jana, obojí z konce 16. století. Kostel bývá příležitostně využíván také jako koncertní a výstavní síň.

Bývalá krásenská radnice je velmi hodnotnou budovou renesanční architektury z roku 1580. Pro účely radnice byla upravena v roce 1765, kdy bylo přistavěno 1. patro a altán se schodištěm. Na altánu je umístěn znak městečka Krásna, znak Žerotínů a nápisová deska z roku 1566. Zajímavostí je dřevěná plastika Madony od Ambrože Špetíka v průčelí radnice. Jako radnice sloužila do spojení měst Krásna a Meziříčí v roce 1924. Dnes zde sídlí městská knihovna.

Moravskou gobelínovou manufakturu najdeme téměř v centru Valašského Meziříčí, v přímém sousedství Gymnázia F. Palackého. Nezabloudíme, když budeme následovat komín její historické budovy s čapím hnízdem, které je místní raritou. Součástí prohlídky je galerie hotových gobelínů, tapisérií a kelimových koberců, kde si sami můžete uvázat pár uzlů.

Vězeňská kaple nese v současnosti název Galerie Kaple a je využívána především pro výstavní účely. Její počátky se datují do roku 1611, kdy dědic zdejšího panství Jetřich ze Žerotína nechal postavit mohutnou renesanční budovu. Původně to nebyla kaple, ale jízdárna a byla dvakrát tak velká. Pan Jetřich totiž studoval ve Francii, kde se právě stala velikou módou drezúra koní. Jak dodává historik pan Ladislav Baletka: "Na Moravě měli takové jízdárny pouze Žerotínové. Kromě Meziříčí také ve Velkých Losinách a Břeclavi." V roce 1854 byla v zámku zřízena ženská trestnice a následně na to se v letech 1855–1908 proměnila dřívější jízdárna na vězeňskou kapli, V září r. 1855 byla posvěcena olomouckým arcibiskupem ke jménu Neposkvrněného Početí Panny Marie. trestankyně si sem chodily pro duchovní útěchu. Roku 1940 nechal tehdejší okresní úřad polovinu jízdárny zbořit, protože bránila rozšíření silnice.

Zemský ústav pro hluchoněmé byl postaven v letech 1909–1911 podle plánů architekta Ing. Rybky a zemského architekta Antonína Papeže jako třetí budova tohoto druhu na Moravě. Valašskomeziříčský ústav byl původně určen pro 120 žáků z jižní i východní Moravy a Slezska, kteří mohli být vyučováni v osmi postupných ročnících. Dále bylo systematizováno deset učitelských míst kromě ředitele a katechety. O hospodářskou správu se staral úředník zemské účtárny.

Památník na Helštýně – V roce 1948 byl postaven památník obětem II. světové války podle návrhu arch. Josefa Místeckého a Jaroslava Hlaváče. Od památníku je nádherný rozhled nejen na Valašské Meziříčí, ale i na okolní pásmo Beskyd a Hostýnské vrchy.

Hvězdárna je moderní dílo architekta Zdeňka Plesníka, které bylo pro veřejnost otevřeno roku 1955.Hvězdárna pořádá během roku pravidelné přednášky pro veřejnost, víkendové semináře, organizuje astronomické kroužky, letní tábor pro mládež, doplňkovou výuku pro školy a další akce. V blízkém sousedství stojí dřevěná hvězdárna postavená roku 1929 Antonínem Ballnerem a jeho přáteli z astronomického kroužku, zvaná "kolňa badajna", jež se právem řadí k nejstarším na severní Moravě a Slezsku.

Tipy na výlet v obci Valašské Meziříčí a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Valašské Meziříčí

Počasí meteostanice Valašské Meziříčí - Brňov

Vzdálenost meteostanice od obce Valašské Meziříčí: 5 km

Poslední data: 29.3.2024 14:50

Umístění: 473 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Valašské Meziříčí - Brňov

Teplota
12,9
°C
Zdánlivá teplota
11,5
°C
Rosný bod
5,0
°C
Vlhkost
56,6
%
Denní srážky
2,4
mm/den
Osvit
357,0
W/m2
Atmosférický tlak
1008,6
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Valašské Meziříčí - Brňov

Dnes
2/14
°C
Zítra
10/20
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Valašské Meziříčí se také nachází

Branky

Branky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 1 027

/
Bynina

Bynina

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Bystřička

Bystřička

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 1 001

/
Choryně

Choryně

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 743

/
Hodslavice

Hodslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 1 701

/
Hostašovice

Hostašovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 780

/
Hrachovec

Hrachovec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (V)

/
Hustopeče nad Bečvou

Hustopeče nad Bečvou

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 688

/
Jablůnka

Jablůnka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 2 036

/
Janovice

Janovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Jarcová

Jarcová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 865

/
Jasenice

Jasenice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Juřinka

Juřinka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Kladeruby

Kladeruby

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 459

/
Komárovice

Komárovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Krásno nad Bečvou

Krásno nad Bečvou

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 1 km (SV)

/
Krhová

Krhová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (SV)
Počet obyvatel: 2 104

/
Lázy

Lázy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Lešná

Lešná

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 084

/
Lhota

Lhota

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Lhotka nad Bečvou

Lhotka nad Bečvou

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Malá Bystřice

Malá Bystřice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 317

/
Malá Lhota

Malá Lhota

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Mikulůvka

Mikulůvka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 826

/
Mořkov

Mořkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 2 465

/
Mštěnovice

Mštěnovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Oznice

Oznice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 511

/
Palačov

Palačov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Perná

Perná

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Petřkovice

Petřkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Podlesí

Podlesí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Podolí

Podolí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 274

/
Police

Police

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 610

/
Poličná

Poličná

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (Z)
Počet obyvatel: 1 759

/
Poruba

Poruba

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Příluky

Příluky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Pržno

Pržno

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 621

/
Růžďka

Růžďka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 904

/
Straník

Straník

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Střítež nad Bečvou

Střítež nad Bečvou

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 859

/
Velká Lhota

Velká Lhota

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 527

/
Veselá

Veselá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Vidče

Vidče

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 1 744

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Zašová

Zašová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 3 024

/
Zubří

Zubří

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 5 514

/ / /
Skiareál Veselá

Skiareál Veselá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/ / / / / /
Rozhledna Búřov

Rozhledna Búřov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 11 km (JV)

/ / /
Ski areál Jasenka

Ski areál Jasenka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 12 km (J)

/
Arboretum Semetín

Arboretum Semetín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (J)

/ / / / / / /
Zámek Vsetín

Zámek Vsetín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (J)

/ /
Rozhledna Maruška

Rozhledna Maruška

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (JZ)

/ / / / /
Hrad Štramberk

Hrad Štramberk

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 17 km (SV)

/ /
Skiareál Troják

Skiareál Troják

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 17 km (JZ)

/ / /
Skiareál Tesák

Skiareál Tesák

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (JZ)

/ / / /
Zámek Kunín

Zámek Kunín

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 19 km (S)

/ /
Zámek Hranice

Zámek Hranice

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 19 km (SZ)

/

Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Krytý bazén Valašské Meziříčí

Aquapark – krytý bazén ve Valašském Meziříčí nabízí zábavu nejen pro děti, ale také i pro dospělé.

Název obce Valašské Meziříčí se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Dřevěný kostel sv. Trojice ve Valašském Meziříčí

Kostel sv. Trojice ve Valašském Meziříčí je ranně renesanční stavba, kterou tvoří polygonálně ukončený zděný presbytář s kaplí a sakristií a roubená loď s ochozem.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Valašské Meziříčí 10 351 mužů a 11 167 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Skiareál Veselá

Skiareál Veselá je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Valašské Meziříčí?

Ski areál Veselá se nachází v obci Veselá v pohoří Beskydy v nadmořské výšce 450–530 m n. m.

Nejvyšším bodem ve Zlínském kraji je Čertův Mlýn (1 206 m n.m.) v pohoří Moravskoslezské Beskydy, nejnižším bodem je hladina Moravy (173 m n.m.).

Hrad Štramberk

Hrad Štramberk je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Valašské Meziříčí?

Romanticky upravená zřícenina hradu Štramberk stojí na vrcholu Zámeckého kopce ve stejnojmenném městečku blízko Kopřivnice.

Vedle hvězdárny ve Valašském Meziříčí stojí dřevěná hvězdárna postavená r. 1929 Antonínem Ballnerem a jeho přáteli z astronomického kroužku, zvaná "kolňa badajna", jež se právem řadí k nejstarším na severní Moravě a Slezsku.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Zřícenina hradu Starý Jičín

Zřícenina hradu Starý Jičín je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Valašské Meziříčí?

Starý Jičín je mohutná zřícenina hradu na vrcholu Starojického kopce nad obcí Starý Jičín v blízkosti Nového Jičína.

Zlín

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Zlín s 72 449 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 35 km?

Krajské město Zlín leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů a je průmyslově-podnikatelským centrem širšího regionu.

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Zlínském kraji 564 331 obyvatel, z toho 277 146 mužů a 287 185 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Reklama