Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Plzeň-sever
Správní obvod:Kralovice
GPS souřadnice:49.981917N, 13.487473E
Nadmořská výška:435 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1183 (841 let)
Katastrální výměra:3 979 ha
Počet obyvatel:3 355
PSČ:331 41
Adresa URL:www.kralovice.cz

Části obce Kralovice: Bukovina, Hradecko, Mariánský Týnec, Řemešín, Trojany

Památky a zajímavosti Kralovice

Kralovice mají bohatou historii a o tom svědčí i množství památek, které tu najdeme.

Pomník J. J. Marka
Pomník v parku u farního kostela sv. Petra a Pavla byl slavnostně odhalen 6. října 1895. Z benešovského syenitu jej zhotovila plzeňská firma Cingroš. Na pomníku je umístěn bronzový medailon s Markovým portrétem.

Hřbitov a hřbitovní kaple sv. Jana Křtitele
Původní kralovický hřbitov se rozkládal kolem farního kostela sv. Petra a Pavla. Současný, zřízený na východním okraji města, byl vysvěcen v listopadu roku 1838. Hřbitovní kapli nechal postavit zkoušený rada při městském magistrátu Antonín Bäumel na památku své zemřelé manželky Terezie. Základní kámen byl položen a vysvěcen 15. srpna 1842. Stavitelem byl pravděpodobně městský radní Antonín Oliverius, stavbyvedoucím zednický mistr Tomáš Vlk z Hradecka. Náklady činily 764 zl., z toho částkou 117 zl. přispělo město. V roce 1867 věnovala občanská záložna kapli dva malé zvony. Ulil je plzeňský zvonař K. Perner, posvěceny byly ve farním kostele v Kralovicích 7. července 1867 a pokřtěny Václav (67 liber) a Ludmila (35 liber). Kralovický hřbitov je místem posledního odpočinku mnoha zdejších významným osobností, z nichž jmenujme alespoň faráře a vlasteneckého básníka a spisovatele Jana Jindřicha Marka (1803-1853). Jeho hrob se nalézá před vchodem do hřbitovní kaple.

Římskokatolická fara
Farní kostel v Kralovicích je zmiňován již v roce 1250. Současnou budovu fary chronogram v nápisu umístěném nad vchodem datuje do roku 1707. Průčelí patrové budovy je šestiosé, boční fasáda dvouosá, střecha polovalbová, okna ve stuhových šambránách. Přízemní síň fary je plochostropá, některé místnosti zaklenuty valenými klenbami s výsečemi, případně křížovými klenbami. Zajímavá je i klenutá brána do dvora fary z roku 1763.

Budova bývalé hospodářské záložny
Stavba budovy Okresní záložny hospodářské v Kralovicích (dnes Česká spořitelna) byla zahájena na jaře r. 1938 na místě domů čp. 50, 51 a 52 na severní straně Masarykova náměstí. Autory projektu jsou významní architekti František Stalmach a Jan Svoboda, realizovala firma Müller a Kapsa. Otevřena byla v dubnu r. 1939.
Budova byla technicky velmi moderně vybavena - ústřední vytápění s radiátory v nerezovém provedení bylo doplněno i teplovzdušným větráním, které umožňovalo přitápění dvorany, místnosti ředitele a přednáškové síně a zajišťovalo i zvlhčování vzduchu v zimním či ochlazování v letním období. Architekti Stalmach a Svoboda vypracovali i návrh vnitřního zařízení budovy. Nábytek pro zasedací síň, přednáškový sál a zčásti i pro dvoranu byl vyroben na zakázku podle jejich návrhů (firma Pisch), doplněn byl nábytkem sériovým (firmy Thonet - Mundus, Blecha a Mašek). Firma Tresoria mimo bezpečnostních prvků pancéřové síně a vybavení trezorovými skříněmi, sejfovými bloky atd., zhotovila téměř všechny další kovové zařizovací prvky počínaje kovovou stěnou hlavního vchodu přes několik kovových oken, mříží a zábradlí až po žerď na prapor a kovový nápis "Okresní záložna hospodářská" na průčelí budovy. Provedení viditelných částí v nerezu bylo samozřejmostí. Autorem oken v hale budovy (katedrální sklo sázené do olova se zapalovanou malbou) je vynikající malíř a designér Josef Kaplický. Vzhled budovy byl narušen pozdějšími úpravami.

Mariánská Týnice
Kostel v Týnci je jako majetek plaského kláštera jmenován již r. 1250. Postupně byl přestavován a rozšiřován, koncem 17. století doplněn o ambit a proboštství a stal se významným poutním místem. V roce 1711 byly z iniciativy opata Evžena Tyttla v těsném sousedství položeny základy nového chrámu, stavba i s ambity a novým proboštstvím byla dokončena až r. 1777. Již v r. 1785 byl však plaský klášter zrušen. Mariánská Týnice přešla pod správu náboženského fondu a posléze se stala majetkem kancléře Metternicha. Zčásti byla využívána k hospodářským účelům a rychle chátrala. V roce 1920 se zřítila kupole chrámu. Rekonstrukce se ujala Jednota pro záchranu Mariánské Týnice pod vedením architekta Hanuše Zápala a do počátku 40. let minulého století se podařilo opravit ambit a část kostela. Koncem r. 1955 Jednota nuceně likvidovala a v pracích pokračoval vlastivědný kroužek zaměstnanců stavebního podniku, který opravil interiéry proboštství a zřídil zde vlastivědné muzeum. V období 60. a 80. let byly prováděny drobné rekonstrukční práce a péčí muzea zajišťována pravidelná údržba. Od poloviny 90. let probíhá rozsáhlá generální rekonstrukce, která postupně vrací objektu původní vzhled. V objektu sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska.

Farní kostel sv. Petra a Pavla
Původně gotický kostel zmiňovaný již roku 1250 byl za Floriána Gryspeka renesančně přestavěn. Gryspek nechal zřídit i rodinnou hrobku připojenou ke kostelu, kde spočinul se svou chotí a dalšími členy rodu Gryspeků. Kryptu s mumifikovanými těly v prosklených rakvích je možno na požádání obsluhy kostela navštívit. V kostele jsou funkční varhany pocházející ze 17. století.

V kostele sv. Petra a Pavla je možnost navštívit Expozici rodu Gryspeků.

V dlažbě kaple Božského srdce Páně jsou dřevěné padací dveře, pod nimiž vedou cihlové schody do podzemní klenuté krypty. Po obou delších stěnách jsou umístěny rakve s pozůstatky těl členů rodiny Gryspeků, kteří původně odpočívali v rakvích kovových, jež však prý dal opat Kryštof Tengler r. 1668 rozlít a cín použil na píštaly do varhan v plaském kostele. Od té doby odpočívali Gryspekové v dřevěných otevřených rakvích opatřených letopočty 1612, 1618, 1622. Nyní jsou v rakvích za zasklenými víky. Florián Gryspek zde našel odpočinek roku 1588 a po jeho boku byla uložena manželka Rosina a 15 dalších členů rodiny. Hrobka byla otevřena poprvé až po stu letech a tehdy byla shledána jejich těla, uložená v cínových rakvích pozoruhodně zachovaná.

Více informací najdete zde.

Hospodářský dvůr Hubenov
Na místě původní vsi, zaniklé za husitských válek, založil plaský opat Evžen Tyttl na počátku 18. století ves novou, její obyvatele však brzy přestěhoval a na místě jejich usedlostí dal roku 1728 vybudovat vrchnostenský dvůr. Je založen na čtvercovém půdorysu. Jeho hlavní komunikační i kompoziční osa leží na diagonále, provazující přibližně jižní a severní nároží půdorysného čtverce. V těchto nárožích jsou vsazeny výškové a kompoziční dominanty dvora. Na jižním nároží je to budova drobného zámečku s průjezdem hlavní brány, na protějším severním nároží v poněkud vyšší poloze je půdorysně shodná stavba sýpky. Na obě dominanty stavby navazují vždy dvojice dlouhých přízemních křídel, postavených vůči sobě v pravém úhlu. Tato přízemní dlouhá křídla tvoří strany půdorysného čtverce areálu. Uprostřed dvora stojí nevelká centrála původní mléčnice, před ní se nachází malý rybníček. Větší rybník leží vlevo od příjezdové cesty k zámečku, mimo vlastní areál dvora. Po zrušení kláštera v roce 1785 objekt spravoval náboženský fond, který rozprodal zařízení dvora i kaple a pronajal pozemky rolníkům z okolí. Za Metternichů byla praxe obdobná a tak se na dvoře vystřídala řada nájemců. Roku 1927 dvůr vyhořel a při opravě byly sníženy střechy hospodářských budov. Po válce užíval areál státní statek.

Tipy na výlet v obci Kralovice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Kralovice

Počasí meteostanice Krašovice

Vzdálenost meteostanice od obce Kralovice: 18 km

Poslední data: 19.4.2024 08:30

Umístění: 414 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Krašovice

Teplota
2,5
°C
Zdánlivá teplota
-0,8
°C
Rosný bod
-0,3
°C
Vlhkost
80,6
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
108,5
W/m2
Atmosférický tlak
1013,7
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
1,7
m/s
Nárazový vítr
2,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz


V okolí obce Kralovice se také nachází

Babina

Babina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Bělbožice

Bělbožice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Bílov

Bílov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 70

/
Bohy

Bohy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 121

/
Borek

Borek

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Břežany

Břežany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 120

/
Břízsko

Břízsko

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Brodeslavy

Brodeslavy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 74

/
Buček

Buček

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Bujesily

Bujesily

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 74

/
Bukovina

Bukovina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Černíkovice

Černíkovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 89

/
Čistá

Čistá

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 879

/
Dolní Hradiště

Dolní Hradiště

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 69

/
Dřevec

Dřevec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Hadačka

Hadačka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Hedčany

Hedčany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Hodyně

Hodyně

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Holovousy

Holovousy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 57

/
Horní Hradiště

Horní Hradiště

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Hradecko

Hradecko

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Kočín

Kočín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 115

/
Kopidlo

Kopidlo

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 141

/
Koryta

Koryta

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 118

/
Kožlany

Kožlany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (V)
Počet obyvatel: 1 389

/
Kozojedy

Kozojedy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 613

/
Kůzová

Kůzová

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Lednice

Lednice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Liblín

Liblín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 234

/
Mariánský Týnec

Mariánský Týnec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Milíčov

Milíčov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Mladotice

Mladotice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 557

/
Nebřeziny

Nebřeziny

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Odlezly

Odlezly

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Otěvěky

Otěvěky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Plasy

Plasy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 774

/
Podbořánky

Podbořánky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Potvorov

Potvorov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 127

/
Přehořov

Přehořov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Řemešín

Řemešín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Robčice

Robčice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 112

/
Šípy

Šípy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 158

/
Smrk

Smrk

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Strachovice

Strachovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Třímany

Třímany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Trojany

Trojany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Všehrdy

Všehrdy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 65

/
Výrov

Výrov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 452

/
Vysoká Libyně

Vysoká Libyně

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 216

/
Žďár

Žďár

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 127

/
Zdeslav

Zdeslav

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Žebnice

Žebnice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Zámek Manětín

Zámek Manětín je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Kralovice?

Barokní zámek Manětín s kouzelnou zahradou a parkem je srdcem malebného městečka Manětín, které dýchá historií, v lesnaté krajině severního Plzeňska.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Název obce Kralovice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 4x?

Název obce Kralovice v jednotlivých krajích: Hlavní město Praha: 1x, Středočeský: 1x, Jihočeský: 1x, Plzeňský: 1x.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Farmapark u Toma, Ledce

Farmapark u Toma, Ledce je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Kralovice?

Farmapark u Toma najdete 4 km od Plzně v areálu Krmiva u Toma, kde vytvořili místo, kde si odpočinete a můžete si užít zvířátka.

Ski areál Alšovka

Ski areál Alšovka je ve vzdušné vzdálenosti 55 km od obce Kralovice?

Ski areál Alšovka je malý lyžařský areál v Krušných horách. Leží v těsné blízkosti obce Měděnec

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 67 km od obce Kralovice?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Kralovice?

Selský dvůr čp. 1 U Matoušů v Plzni je součástí vesnické památkové zóny Bolevec. Představuje významnou památku lidového stavitelství západních Čech.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Kralovice 1 633 mužů a 1 722 žen?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Rakovník

Nejbližší obec nad 10 000 obyvatel je Rakovník s 14 593 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 23 km?

Královské město Rakovník leží 56 kilometrů západně od Prahy, v členité krajině s mohutným komplexem křivoklátských lesů. Nachází se na dně kdysi mokřinatého údolí, kterým protéká Rakovnický potok.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Reklama